13 C
Kotor

Slušaj online radio

Izraelski napadi širom Gaze dok SAD kažu da će blokirati još jednu rezoluciju o prekidu vatre u UN-u

Gaza
Foto: Amir Cohen / Reuters

U izraelskim napadima širom Gaze ubijeno je najmanje 18 ljudi tokom noći i u nedjelju, prema liječnicima i svjedocima, piše AP, dok su Sjedinjene Američke Države(SAD) rekle da će staviti veto na još jedan nacrt rezolucije Ujedinjenih naroda(UN) o prekidu vatre.

SAD, glavni saveznik Izraela, umjesto toga se nadaju da će posredovati u sporazumu o prekidu vatre i oslobađanju talaca između Izraela i Hamasa, te predviđa šire rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu odustao je, nazivajući Hamasove zahtjeve “zabludnim” i odbacujući američke i međunarodne pozive za put ka palestinskoj državnosti.

Netanyahu je obećao da će nastaviti ofanzivu do “potpune pobjede” nad Hamasom i proširiti je na najjužniji grad u Gazi Rafah, gdje je više od polovine stanovništva enklave od 2,3 miliona Palestinaca potražilo utočište od borbi na drugim mjestima.

U zračnom napadu na RafU tokom noći ubijeno je šest osoba, uključujući ženu i troje djece, a u drugom napadu pet muškaraca u južnom gradu Khan Younis, glavnoj meti ofanzive u posljednja dva mjeseca. Novinari Associated Pressa vidjeli su kako tijela stižu u bolnicu u Rafi.

U gradu Gazi, koji je bio izolovan, u velikoj mjeri evakuisan i pretrpio široko rasprostranjena razaranja u prvim sedmicama rata, zračni napad srušio je porodičnu kuću, ubivši sedam ljudi, uključujući tri žene, prema Sayedu al-Afifiju, rođaku preminulog.

Izraelska vojska rijetko komentariše pojedinačne napade i krivi Hamas za civilne žrtve jer militanti djeluju u gustim stambenim područjima.

Šef Svjetske zdravstvene organizacije(SZO)je u međuvremenu rekao da bolnica Nasser, glavni medicinski centar koji opslužuje južnu Gazu, više nije u mogućnosti da funkcioniše nakon što je Izrael izvršio raciju u toj ustanovi krajem prošle sedmice.

U postu na društvenoj mreži X, nekadašnjem Twitteru, dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus je rekao da timu SZO nije bilo dozvoljeno da uđe u bolnicu u petak ili subotu “kako bi procijenio stanje pacijenata i kritične medicinske potrebe, uprkos tome što je stigao do bolničkog kompleksa kako bi isporučio gorivo”.

On je rekao da je u bolnici još oko 200 pacijenata, uključujući 20 kojima je potrebno hitno upućivanje u druge bolnice.

Izrael kaže da je uhapsio 70 osumnjičenih militanata, uključujući 20 za koje kaže da su učestvovali u Hamasovom napadu na Izrael 7. oktobra, bez pružanja dokaza. Vojska kaže da traži posmrtne ostatke talaca unutar ustanove i da ne cilja na doktore ili pacijente.

Rat je izbio nakon što je Hamas 7. oktobra probio odbranu Izraela i napao zajednice širom južnog Izraela, ubivši oko 1.200 ljudi, uglavnom civila, i uzevši oko 250 talaca. Militanti još uvijek drže oko 130 talaca, od kojih se vjeruje da je četvrtina mrtva, nakon što je većina ostalih puštena tokom jednonedeljnog primirja u novembru.

U ratu je ubijeno najmanje 28.858 Palestinaca, uglavnom žena i djece, prema Ministarstvu zdravlja Gaze, koje u svojoj evidenciji ne pravi razliku između civila i boraca. Oko 80 posto stanovništva Gaze je protjerano iz svojih domova, a četvrtina se suočava sa glađu.

SAD se protive drugoj rezoluciji o primirju

Alžir, arapski predstavnik u Vijeću sigurnosti UN-a, proslijedio je nacrt rezolucije kojom se zahtijeva hitan humanitarni prekid vatre i nesmetan humanitarni pristup, kao i odbijanje prisilnog raseljavanja palestinskih civila.

Američka ambasadorica Linda Thomas-Greenfield rekla je u saopštenju kasno u subotu da je nacrt rezolucije u suprotnosti s naporima Washingtona da okonča borbe i da “neće biti usvojen”.

“Ključno je da druge strane daju ovom procesu najbolje šanse za uspjeh, umjesto da guraju mjere koje ga dovode u opasnost – i priliku za trajno rješavanje neprijateljstava”, rekla je.

Sjedinjene Države su iskoristile svoj veto na slične prethodne rezolucije uz široku međunarodnu podršku.

SAD, Katar i Egipat proveli su sedmice pokušavajući posredovati u prekidu vatre i oslobađanju talaca, ali postoji veliki jaz između zahtjeva Izraela i Hamasa, a Katar je u subotu rekao da pregovori “ne napreduju kako se očekivalo”.

Hamas je rekao da neće osloboditi sve preostale taoce dok Izrael ne okonča rat i povuče se iz Gaze. Također zahtijeva oslobađanje stotina Palestinaca koje je zatvorio Izrael, uključujući vrhunske militante.

Netanyahu je javno odbacio oba zahtjeva i svaki scenario u kojem bi Hamas mogao obnoviti svoje vojne i upravljačke sposobnosti. Rekao je da je poslao delegaciju na pregovore o prekidu vatre u Kairu prošle sedmice na zahtjev predsjednika SAD-a, ali ne vidi smisao da ih ponovo šalje.

Netanyahu je također odbio međunarodnu zabrinutost zbog planirane izraelske kopnene ofanzive u Rafi, rekavši da će stanovnici biti evakuisani u sigurnija područja.

Izraelski lider se također protivi palestinskoj državnosti.

Najčitanije