17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Putin čestitao vojsci na zauzimanju Avdiivke

Rusija Ukrajina conflict – foto EPA

Ukrajinske postrojbe povukle su se iz Avdiivke, razorenog grada na istoku koji je već dulje pod snažnim napadima ruskog okupatora. To je prvi veći uspjeh Rusa na ratištu od zauzimanja Bahmuta u svibnju prošle godine.

Ruski predsjednik Vladimir Putin čestitao je vojnim postrojbama i njihovom zapovjedniku na zauzimanju ukrajinskog grada Avdiivke, izvijestile su ruske novinske agencije.

– Za izvanrednu vojnu aktivnost, izražavam svoju zahvalnost svim postrojbama pod vašim vodstvom koje su sudjelovale u borbama za Avdiivku, poručio je Putin zapovjedniku skupine centralnih postrojbi u Ukrajini.

Zauzimanje Avdiivke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvjema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Zelenski: Vojska se povukla iz Avdiivke da bi spasila živote Ukrajinaca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je u petak da se njegova vojska povukla iz grada Avdiivke da bi sačuvala živote Ukrajinaca.

Bila je to odluka profesionalaca da se spasi što više ukrajinskih života”, rekao je Zelenskij na konferenciji o sigurnosti u Muenchenu.

Upozorio je da nedostatak oružja s kojim je suočen Kijev samo jača ruskog predsjednika Putina.

– Ne pitajte Ukrajinu kada će rat završiti. Zapitajte sebe zašto je Putin u stanju da ga nastavlja, rekao je Zelenski.

Dodao je da je smrt ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog u zatvoru bila Putinova poruka zapadu upravo za vrijeme održavanja skupa u Muenchenu.

– Moramo poduzeti ne nešto, nego sve da porazimo Putina, istaknuo je.

Povlačenje, najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva zbog ne donošenja odluke o američkoj vojnoj pomoći u Kongresu, imalo je za cilj spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, objavio je ranije u subotu Kijev.

General Oleksandr Sirski, koji je preuzeo vodstvo ukrajinske vojske u velikom preokretu prošlog tjedna, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na sigurnije položaje izvan grada koji je prije rata imao 32.000 stanovnika.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije