24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Izvođač otklanja nedostatke na zgradi u Radovićima

Sporna zgrada u Radovicima

Izvođač radova na drugoj od dvije stambene zgrade u Radovićima koje su za potrebe radnika Doma zdravlja u Tivtu izgrađene preko Stambene zaadruge “Zdravstvo” iz Podgorice, nikšićka kompanija Roaming Montenegro počela je sa otklanjenjem brojnih nedostataka na tom objektu, nakon što smo protekle sedmice objavili tekst o probemim sa kojima se suočavaju stanari tog objekta.

“Firma Roaming Montenegro je izašla u susret stanarima druge zgrade zdravstva i počela sa otklanjanjem nedostataka na objektu jer stručan tim inžinjera izvođača je ukazao da projekat ima mana i da se sve to može blagovremeno ispraviti. Stanari javno iskazuju zahvalnost Roamingu što nam im je izašao u susret i napominjemo da smo  mi – Skupština stanara, izigrani samo od strane Stambene zadruge “Zdravstvo” Podgorica, gospode Vladimira Pavićevića i Nikole Bajića i ostalih zadrugara, jer smo prevareni za cijenu kvadrata, naplaćeno nam je više nego što je trebalo”- kazao nam je danas predsjednik Skupštine stanara u spornoj zgradi, Filip Soković.

Iako je izgrađena prije manje od dvije godine, druga o dvije stambene zgrade u Radovićima za potrebe tivatskih zravstvenih radnika, ima veliki broj nedostataka. Investitor zgrade u kojoj u 24 stana bila je Stambena zadruga „Zdravstvo“, a  izvođač radova kompanija Roaming Montenegro. Ovdje je stanove koje su kupovali po povlašćenim cijenama od 680 eura po kvadratu, dobilo osam radnika tivatskog Doma zdravlja, te još nekoliko njihovih kolega – medicinara iz Nikšića koje u svoje stanove plaćali po 850 eura za kvadrat. Ostatak stanova i kompletno prizemlje što u po projektu treba da budu četiri manja nezavisna polovna prostor, „Zdravstvo“ je prodalo trećim licima. Prizemlje je kupila firma „Napredak“ koja je nedugo potom ovaj prostor iznajmila trgovinskom lancu Aroma koji je ovdje otvorio veliku prodavnicu i restoran-kuhinju sa gotovim jelima. To nije namjena ovog prostora koja je previđena originalnim projektom zgrade, što je konstatovo i vještak građevinske struke kojeg je u međuvremenu angažovala Skupština stanara zgrade.

Oni tvrde da objekat u kojem su kupili stanove ima brojne nedostatke i da je građen uz odstupanja od originalnog projeta, što se kažu, vidi i golim okom na primjeru balkona njihovih stanova koji se razlikuju od identične- prve zgrade za tivatske medicinare, a koja se nalazi odmah preko puta njihovog objekta. Za tu zgradu koju je radila kompanija Montas Engineering kažu da je u potpunosti urađena u skladu  sa projektom i traženim standardima, za raziku od njihove koja, iako je još pod dvogodišnjim garantnim rokom koji ističe u okrobru, ima brojne neostatke. Krov njihove zgrade prokišnjava, oluci u nekvalitetni i loše postavljeni, u unutrašnjosti zgrade vidljive su fleke od vlage koja prodire kroz krov i zidove, problema je bilo sa liftom i mašinskom sobom, a mermer koji je ugrađen kao podna obloga stepeništa i hodnika je nekvalitetan i sa flekama koje se ne mogu skinuti ni nakon više pokušaja čišćenja. Predstavnici Skupštine stanara koji su našeg novinara proveli po novoj zgradi pokazali su i glavne elektro-razvodne table uz koja su im ugrađena stara i već korišćen električna brojila za struju umjesto projektom previđenih novih digitalnih brojila, a ukazali su i na brojne probeme  kanalizacijom u i oko objekta koja po njihovim riječima, takođe nije izvedena po projektu. Tvrde i da tokom gradnje zgrade stručni nadzor nije postojao i da je zgrada kasnije ipak tehnički primljena iako je imala brojne nedostaake i odstupanja od projekta.

Dio njihovih tvrdnji opravdava i nalaz sudskog vještaka građevinske struke Zorana Filipovića koji je u oktobru prošle godine na zahtjev Skupštine stanara pregledao zgraadu i evidentirao brojne nedostatke, iako nije mogao doći ni do originalnog ugovora o građenju, kao ni do okončane situacije od strane izvođača radova.

“U kupoprodajnom ugovoru, ugovorne strane su kupci – mi stanari i prevarant, prodavac Stambena zadruga zdravstvenih radnika.”- kazao je Soković.

V.d. direktor Stambene zadruge “Zdravstvo” dr Vladimir Pavičević prethodno nam je kazao da je sporni objekat izgrađen uz stručni nadzor koji je vršila firma “BK Elektro grupa” doo Bar, te da je nakon tehničkog prijema koji je odradio ”Arhiline” doo Nikšić, Sekretarijat za uređenje prostora i izgradnju objekata opštine Tivat u oktobru prošle godine zgradi dao upotrebnu dozvolu.

“Stambena zadruga, na osnovu dostavljenih primjedbi upisanih u Zapisnicima o primopredaji stambenih jedinica i dopisa upućenih od Skupštine stanara druge zgrade, angažovala izvođača radova da sa svojim stručnim ekipama izađe na lice mjesta i otkloni sve nedostatke i primjedbe na koje je ukazano.”- kazao nam je Pavićević prošle nedjelje.

Najčitanije