14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predsjednici SO Kotor priznat legalitet i legimitet, zatražila mišljenje i instrukcije od Ministarstvu javne uprave

Dragica Perović

Predsjednica SO Kotor Dragica Perović danas je sa predsjednicima odborničkih klubova održala sjednicu kolegijuma nakon kojeg je saopštila da joj je sada olakšan dalji rad i postupanje, jer je i na taj način u potpunosti priznat njen legalitet i legimitet, te da se obratila resornom Ministarstvu javne uprave za davanje mišljenja i instrukcija za dalji rad.

Sjednici je prisustvovao i predstavnik izvršne vlasti potpredsjednik Opštine Kotor Milivoje Mišo Samardžić.

Saopštenje predsjednice SO Kotor prenosimo integralno.

„Sjednica je sazvana na osnovu zahtjeva koji su mi upućeni sa više adresa – od odbornice URE i Kluba SNP-a, kao i od strane više od 1/3 odbornika, novoformirane odborničke većine. Na koji način je nesporno priznat moj puni legitimitet i legalitet, što mi je u pripremi sjednice kolegijuma, od strane predsjedavajućeg, sa nelegalnog zasijedanja, od 24. aprila, Željka Avramovića (DPS), potvrđeno – da sam ja trenutno jedini funkcioner u Opštini Kotor, sa, kako je rečeno, punim kapacitetom. Iako je isti moj puni kapacitet, nakon oficijelnog prekida SO i određivanja pauze, radi pribavljanja mišljenja od nadležnih organa ignorisao, te kao predsjedavajući, nelegalno razriješio predsjednika Opštine Kotor, Vladimira Jokića, na koji način je na najflagrantniji način izazvana kriza vlasti u Kotoru.

Stoga je za mene ovakav politički „ritern” kvalifikovanja mog punog kapaciteta negdje i očekivan!

Očekivan je prije svega jer je došao od predstavnika političke partije, koja ima najveći broj mandata u SO Kotor, na čijem čelu OO i Kluba odbornika se nalazi pravnik i advokt, poslanik državnog parlamenta, predsjednik Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu i nadasve medijski pretendent za funkciju predsjednika Opštine Kotor. Naravno, da mene sve ovo dodatno obavezuje da vodim računa i strogo radim po zakonu, jer je moj rad i ponašanje pod ozbiljnim monitoringom, prije svega stručne, a zatim i laičke javnosti.

Uz respekt navedenih činjenica uveliko mi je olakšan dalji rad i moje postupanje. Zato su i podnijete inicijative za sazivanje sjednice sa konkretnim predlozima sa punom odgovornošću podjednako razmatrane. Iz istih razloga sam se upravo danas obratila i resornom Ministarstvu javne uprave za davanje mišljenja i instrukcija za dalji rad, obzirom na njihov javno saopšteni stav, da je – citiram: „Za trenutnu situaciju u opštini Kotor je odgovorna lokalna vlast. U ovom trenutku, stvaranje uslova za normalno i redovno funkcionisanje Opštine Kotor i svih lokalnih organa i službi, te prevazilaženje aktuelne situacije, u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi, je isključivo u nadležnosti lokalnog parlamenta”.

Nakon što su prisutni predstavnici političkih konstituenata kotorskog parlamenta iznijeli svoje stavove, na meni je sada da, kao predsjednica Skupštine opštine Kotor, u narednim danima, u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnoj samoupravi odlučim, o čemu će javnost biti obaviještena”, kaže se u saopštenju predsjednice SO Kotor Dragica Perović.

Najčitanije