27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Jadran“ daje počast stradalima kod Medove

Tivat – foto M. Marušić

Školski brod Mornarice Vojske Crne Gore, jedrenjak „Jadran“ uploviće u nedjelju ujutro oko 8 sati u svoju matičnu luku Tivat i time završiti prvo ovogodišnje svoje duže međunarodno krstarenje.

Brod pod komandom kapetana korvete Zorana Ivanovskog na krstarenje do Turske i Grčke iz Tivta je krenuo 22.aprila, sa ukrcanih 35 studenata i četiri profesora Pomorskog fakulteta iz Kotora.

Nakon četvorodnevnog zadržavanja u turskoj luci Istanbul, „Jadran“ je tri dana ostao i u grčkoj luci Pierj odakle je u četvrtak veče isplovio nazad prema Crnoj Gori i Tivtu. Brod će, nakon što je juče propao kroz Korintski kanal,  u sklopu povratka u Crnu Goru u prolasku kroz teritorijalne vode Albanije, u Medovskom zalivu spustiti vijenac u more, odajući na taj način počast crnogorskim dobrovoljcima u Prvom svjetskom ratu, a koji su tamo stradali u januaru 1916. na italijanskom parobrodu „Brindizi“ koji je naišao na minu i potonuo pred albanskom obalom uz velike ljudske žrtve.

Studenti Pomorskog fakulteta i posada „Jadrana“ obišli su tokom boravka u Turskoj i Grčkoj niz kulturno-istorijskih spomenika i upoznali se sa bogatom pomorskom prošlošću Istanbula i Pireja. Ukupno će “Jadran” tokom ovog svog 14-dnevnog krstarenja vodama Jonskog, Egejskog i Mramornog mora i tjesnacima Dardaneli i Bosfor, preći nešto više od 1.700 nautičkih milja.

Izvor:S.L

Najčitanije