23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Jadrolinija slavi 77. godišnjicu: “Plovi, plovi bili brode”

Trajekt – luka Split

Riječka Jadrolinija, čija flota broji 55 brodova koji godišnje prevezu 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila, na dan 20. siječnja obilježava 77. godišnjicu pod geslom “Plovi, plovi bili brode”.

Jadrolinija je društvo za linijski pomorski prijevoz putnika i tereta sa stoljetnom tradicijom, osnovana je 20. januara 1947. u Rijeci, a nasljednica je raznih udruživanja malih brodara obalne plovidbe još od 1872. godine.

Iz Jadrolinije su se, uz obljetnicu, prisjetili bogate povijesti koju bijela flota piše već gotovo čitavo stoljeće.

– Jadrolinija cruises i kružna putovanja dalekim destinacijama bijelim brodovima bili su “pravi hit”, a u nedostatku hotelskog prostora, trajekti Liburnija i Jadran poslužili su kao hotelski objekti za smještaj sudionika međunarodnog sajma u Tripoliju, u Libiji, piše u Jadrolinijinoj objavi.

Brod Dubrovnik – foto: montenegrolines.net

Trajekt Liburnija je izvan sezone osim automobila, prevozio i južno voće iz afričkih i grčkih luka za potrebe Splita i Rijeke.

Kroz bogatu bijelu flotu prošlo je mnoštvo brodova – od drvenih brodova i parobroda do današnjih vizija brodova na električni pogon. No, neki od brodova u prošlosti Jadrolinije imali su ugrađene – tračnice. Trajekt Ero je u svojoj matičnoj zemlji Danskoj prevozio vagone te je s ugrađenim tračnicama zaplovio Jadranom.

Ali, nije bio jedini – trajekt Vladimir Nazor, izgrađen u Kraljevici, bio je naručen za prijevoz vagona cisterni iz Bakra u Omišalj. Ipak, namjena mu je promijenjena te s ugrađenim tračnicama pripao Jadroliniji.

Nevjerojatna je i činjenica, kažu, da je uz brojne oluje, poneku pomorsku nesreću i čitav jedan rat – zabilježena pogibelj tek jednog Jadrolinijinog putnika. Taj se nemili događaj zbio 1991. tokom zračnog napada na luku Prizna.

Uloga Jadrolinije u životima otočana, kao i turističkom i gospodarskom razvoju hrvatskih otoka je neporeciva- prve veze, prvi dolasci automobila na hrvatske otoke… Sve je to bila Jadrolinija. Klimno, Bodulka, Kačjak prvi su trajekti koji su prevozili putnike i vozila.

Jadrolinija je nekoć imala i vlastiti list, a ta publikacija nije služila samo za izvještavanje o radu tvrtke, već je donosila stručne članke, priče iz plovidbe, razne anegdote, intervjue s posadom, pa čak i prigodne viceve. Na jedan nov i moderan način, tu dugu tradiciju nastavlja Jadrolinijin newsletter.

Flota Jadrolinije trenutno broji 55 brodova od čega 10 brzih putničkih brodova, četiri klasična putnička broda i 41 ro-ro putnički brod. Bijela flota Jadrolinije godišnje preveze više od 12 milijuna putnika i tri milijuna vozila što čini više od 80 posto godišnjeg broja svih prevezenih putnika i vozila u pomorskom prometu Hrvatske.

Brodovi tokom ljetne sezone obavljaju preko 600 polazaka dnevno, a najfrekventnije linije održavaju se kontinuirano 24 sata.

Izvor:Hina

Najčitanije