20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Lijepa vijest – Kotor dobija park na 11.000 kvadratnih metara, pogledajte kako će izgledati (FOTO)

Pripremljen teren za uređenje gradskog parka na prostoru bivše “Livnice” – Otkrivena mreža atmosferskih kanala iz doba Austrougarske, koja nije postojala u katastru instalacija i nije bila zabilježena ni u jednom gradskom dokumentu



Novoj zelenoj površini- gradskom parku “Livnica”, na površini oko 11 hiljada kvadratnih metara, raduju se i mladi i stari, svi ekološki osviješćeni građani i građanke Kotora, koji nestrpljivo očekuju mart, kada su iz Sekretarijata za investicije Opštine Kotor najavili njegovo kompletno opremanje i otvaranje.

Na terenu se već mogu vidjeti ugrubo izdvojene cjeline i staze budućeg parka. Predviđene su zaštitna obodna zona, centralna zona (popločana površina sa različitim vrtno-arhitektonskim elementima), zona dječjeg igrališta, zona parka za pse, zona amfiteatra na otvorenom sa jednom rerezentativnom kupolom za mnoge vrste kulturno-zabavnih programa, te zona za pasivan miran odmor sa ležaljkama, naravno – šetne staze i trim-staza, kao i lijepa pejzažna arhitektura. Jedan dio parka parka će biti opremljen senzornim mobilijarom prilagođenim za djecu sa posebnim potrebama, jedini takve vrste u Crnoj Gori.

Budući izgled Parka u Kotoru

Izvođači radova iz Privrednog društva “Bomakos“ d.o.o. iz Podgorice su detaljno očistili tlo i uklonili temelje ruševnih objekata nekadašnje fabrike “Livnica”, te naručili drenažne cjevi, koje će uskoro postaviti, kao i ivičnjake, kojima će formirati planimetriju budućih staza i platoa. Predstoji im nasipanje, formiranje neophodne nivelacije, te fino tamponiranje i humusiranje ostatka prostora.

Tokom dosadašnjih radova na parceli su otkriveni stari atmosferski kanali, koji su detaljno snimljeni, te je urađena izmjena projekta, kako bi se postojeći kanali stavili u upotrebu i povezali sa čitavim kompleksom – susjednom pješačkom stazom i potokom-Zverinjak (Zvirnjak), sa postojećim stambenim zgradama Livnice, naseljem Škaljari i crkvom sv. Vićenca, kao i sa prostorom “Autoboke”. Pristupili su i sređivanju postojećeg drvoreda koji se zadržava uz pješačku stazu prema Škaljarima.

-Na lokaciji je otkrivena mreža atmosferskih kanala iz doba Austrougarske, koja nije postojala u katastru instalacija i nije bila zabilježena ni u jednom gradskom dokumentu, te smo ovo otkriće morali da uvažimo i da njemu prilagodimo projekat rješavanja atmosferske kanalizacije. Svi ti kanali su zaštićeni, urađen je novi projekat odvoda i dogovorili smo da se na fekalnu kanalizaciju priključi i stambena  zgrade na ulasku u Park. Ovom investicijom ćemo riješiti i taj ozbiljan problem stanara ove zgrade, kaže za Boka News Ognjen Vukasović, sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Kotor i dodaje da su takođe riješili imovinsko-pravne odnose na toj parceli.

Ostaci kanalizacije iz doba Austrougarske

-Ideja vodilja opštinske uprave je da vidimo koje su to slobodne javne površine u vlasništvu Opštine, što je bilo imovinski upitno, te da nađemo način na koji ćemo te površine valorizovati. Zbog skučenog prostora, u unutrašnjem dijelu Zaliva nema mnogo javnih površina koje su slobodne, a mi smo prednost dali projektima koji nemaju komercijalnu namjenu. Izgradnja zgrada je sa ekonomskog aspekta najisplativija, ali dugoročno to nije najkorisnije za građanstvo, kaže sekretar Sekretarijata za investicije.

Isto tako, riješili su i stambeno pitanje za dvije porodice koje su živjele u ovom prostoru.

-Opština je pokazala društvenu odgovornost, s obzirom da lica koja su živjela na toj lokaciji nisu imala pravni osnov za to, riješili smo stambeno pitanje dvije porodice. Sada jedna porodica živi na Kampu, a druga u Tivtu, u boljim uslovima od onih u kojima su boravili prije, kaže Vukasović.

Interesanto je da jedan dio parka će biti opremljen senzornim mobilijarom prilagođenim za djecu sa posebnim potrebama, ističe za naš portal Ognjen Vukasović.

Ugovorena vrijednost radova je 899.958,27 €. Projektant je Enforma studio iz Kotora, a revident “All Ing” d.o.o. Kotor. Projekat konzervacije i rekonstrukcije crkve Sv. Vićenca uradila je firma firma “Projektor” d.o.o. Tivat.

Pored radova na Parku “Livnica” u toku su i radovi u naselju Sveti Stasije, gdje se na opštinskoj zemlji uređuje veliki plato, namijenjen za uređenje pijace, parkinga i trga. Ta je investicija vrijedna 650 hiljada eura, a završetak radova planira se u martu.

Konzervatorski projekat zaštite crkve sv. Vićenca pokloniće Biskupiji

Crkva sv. Vićenca u Kotoru

Opština je parcelisala dio na kome se nalazi crkva, koju namjerava da zaštititi od mogućeg negativnog uticaja prilikom budućih posjeta parku, ali konzervacija i restauracija crkve, čiji je krov već urušen, za sada nije u planu. Crkva sv. Vićenca je u doba socijalizma, dok je fabrika bila aktivna, bila pretvorena u jedan od fabričkih pogona, a kasnije je prešla u vlasništvo Kotorske Biskupije. Pitanje je koliko će za buduće korisnike Parka biti bezbjedno  da prolaze blizu tako devastirane crkve.

-Crkva Sv. Vićenca je pod upravom Kotorske Biskupije, nije u nadležnosti upravljanja Opštine Kotor. U cilju dobre saradnje sa Biskupijom, Sekretarijat će joj pokloniti konzervatorski projekat zaštite ove crkve. Isto tako zaštitićemo prilaz crkvi koja će biti integralni dio Parka, ali za sada ne planiramo radove na njenoj rekonstrukciji, ta sredstva nismo predvidjeli budžetom, jer to i nije dio ovog projekta. Za ozbiljnu rekonstrukciju sa svim konzervatorskim elementima i zaštitom kulturne, prirodne i vjerske baštine, to bi bio ozbiljan iznos. To bismo mogli da, zajedno sa Biskupijom, planiramo za budući period, dodaje sekretar.

Kanalizacija kroz Prčanj i Stoliv krajem godine, na ljeto prvi vodovod u Donjem Grblju

Ognjen Vukasović

-U drugoj polovini ove godine očekujemo početak radova na projektu kanalizacije, koji je kapitalan za naš grad. Odmah nakon usvajanja Budžeta Opštine raspisaćemo tender za izgradnju sekundarne mreže vodovoda za pet sela Donjeg Grblja (Vranovići, Pobrđe, Lješevići, Glavatičići, Bigova), koja bi trebalo prvi put u svojoj istoriji da dobiju vodu sa vodovodne mreže. Jedino Opština može da radi objekte komunalne infrastrukture i u tim okvirima radimo primarnu vodovodnu mrežu, koja će ići do objekata “Bigova Bay”. Na primarnu vodovodnu mrežu, čije je izvođenje u toku, a koja će se završiti do maja, radiće se i sekundarna vodovodna mreža za ovih pet sela. Očekujemo da će vodu dobiti do kraja ove godine, u zavisnosti od dinamike radova, objasnio je Vukasović.

Fjord i Rivijera i dalje ruglo

Opština nema ingerencija na privatnim površinama kakve su kod bivšeg hotela “Fjord” i bivše fabrike “Rivijera”, koje se nalaze u najatrakivnijem dijelu Bokokotorskog zaliva.

-Mi ne možemo da određujemo šta će da se radi na tim lokacijama, ne možemo da utičemo na investiture kada će, na koji način i kojom dinamikom će realizovati svoje nekretnine. Ono što možemo je da im obezbijedimo dokumentaciju u dijelu izdavanja urbanističko-tehničkih uslova, tj. praćenja primjene propisa u vezi poštovanja uslova konzervatorskih mjera, kazao je Vukasović.

/Mirjana D. Popović/

Najčitanije