13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jahta ruskog oligarha ‘nestala’ iz talijanske luke, kapetanu prijeti ogromna kazna

Foto: Luka Olbia / Wikimedia Commons

Luksuzna jahta u vlasništvu ruskog oligarha koja je navodno zaplijenjena pod sankcijama Europske unije ovoga ljeta misteriozno je nestala iz luke na Sardiniji, tvrdi talijanska policija.

Jahta Aldabra od 22 metra u vlasništvu je Dmitrija Mazepina, milijardera, vlasnika tvrtke za mineralna gnojiva i oca bivšeg vozača Formule 1 Nikite Mazepina.

Brod, čija se vrijednost procjenjuje između 700 hiljada i milion eura, nalazio se u luci Olbia gdje je zaplijenjen u maru kada je Mazepin stavljen na listu sankcija nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, javlja The Guardian, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Jahta je u toj luci je ostala do juna, kada je samo nekoliko sati prije nego je službeno potvrđeno da pripada Mazepinu – jednostavno nestala.

“Mazepin je znao da se nalazi na popisu sankcioniranih, ali je maksimalno iskoristio vrijeme koje nam je bilo potrebno da utvrdimo da brod pripada njemu, budući da smo morali istražiti lanac vlasništva. Bili smo u procesu utvrđivanja vlasništva kada je jahta nestala”, rekao je izvor u odjelu financijske policije Sardinije.

Policija je otkrila da je Mazepin unajmio stranu tvrtku, koja je angažirala kapetana sa Sardinije da premjesti jahtu iz Italije. Istraga je otkrila da se jahta zaustavila u luci Biserta u Tunisu, ali njezina trenutna lokacija nije poznata.

Kako je izvijestila policija, kapetan je rekao kako nije znao da brod pripada oligarhu. Međutim, kapetanu, kompaniji koja je organizirala premještaj jahte te samom Mazepinu prijeti novčana kazna od 500 hiljada eura zbog ilegalnog premještanja plovila iz Italije. Policija tvrdi kako jahta nikad dosad nije napustila Sardiniju.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije