24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Jak potres pogodio Kaliforniju – stigla povijesna oluja, bujice, gradovi pod vodom…

Oluja u Californiji – Screenshot: Twitter

Potres magnitude 5.1 pogodio je u nedjelju poslijepodne po lokalnom vremenu područje južne Kalifornije, na koje je stigla i tropska oluja Hilary.

Epicentar potresa bio je na području sjeverno od Los Angelesa, a podrhtavanje su osjetili stanovnici na velikom dijelu južnog područja ove američke savezne države, dok su se pripremali za obilnu kišu i moguće poplave koje donosi tropska oluja.

Potres se dogodio u 14.41 po lokalnom vremenu, a neposredno nakon što se tlo zatreslo nije bilo izvješća o materijalnoj šteti ili ozlijeđenima. Američki sustav upozorenja javio je da nema opasnosti od tsunamija nakon ovog potresa.

Tropska oluja stigla do Kalifornije

Tropska oluja Hilary izazvala je bujične poplave istočno i zapadno od Los Angelesa, nakon što je smrtonosnom snagom projurila meksičkim poluotokom Donjom Kalifornijom. U Los Angelesu su deseci tisuća ljudi ostali bez struje.

Jedna je osoba u Meksiku smrtno stradala u iznenadnim poplavama, gdje su neke ceste odnesene. Fotografije na društvenim mrežama pokazuju bujice kako šikljaju gradskim ulicama koje su pretvorene u rijeke.

Guverner Kalifornije Gavin Newsom proglasio je izvanredno stanje za veći dio južne Kalifornije, s upozorenjima na iznenadne poplave koja su na snazi najmanje do ponedjeljka u 3 sata ujutro po lokalnom vremenu.

To je područje koje je bilo izloženo dugim sušnim razdobljima. U planinskim i pustinjskim područjima bi u kratkom vremenskom razdoblju moglo pasti od 12 do 25 cm kiše, koliko obično u tim područjima padne na godišnjoj razini.

Izvor:Hina

Najčitanije