22 C
Kotor

Slušaj online radio

Janša: Jugoslavija se raspala zbog dvostrukih standarda, slično se sada događa u EU

Janez Jansa

Integracija zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju treba ubrzati kako bi otvorena pitanja u regiji, poput granica, postala manje važna, rekao je u petak slovenski premijer Janez Janša.
“Zalažemo se za stabilizaciju na zapadnom Balkanu kako bi se ubrzala integracija tih zemalja u EU, jer kad su u EU, neka pitanja poput granica postaju manje važna”, rekao je Janša u razgovoru s grupom dopisnika iz Bruxellesa na Brdu kod Kranja.

Pozdravio je veći angažman nove američke administracije na zapadnom Balkanu kako bi se uklonile prepreke njihovom uključivanju u EU i NATO.

Janša je ponovio da je nedostatak proširenja EU-a na zapadni Balkan tokom protekle decenije omogućio drugim akterima da prošire svoj uticaj tamo. Pozvao je na redovite sastanke na vrhu između članica EU-a i zapadnog Balkana, a slovensko će predsjedništvo održati takav samit 6. oktobra.

Izrazio je nadu da će tijekom slovenskog predsjedanja biti deblokirano otvaranje pregovora sa sjevernom Makedonijom, čak i nakon održavanja izbora u Bugarskoj, koja to blokira, i formiranja nove vlade. Bugarski parlamentarni izbori održat će se u nedjelju (11.jula).

Na pitanje što smatra najvećom opasnošću za opstanak Evropske unije, Janša je odgovorio da postoje vanjske i unutrašnje opasnosti, a da je najveća unutrašnja opasnost upotreba dvostrukih standarda.

“Najveća opasnost za EU je upotreba dvostrukih standarda”, rekao je Janša, ilustrirajući svoju tvrdnju pitanjem hoće li povjerenik komisije napisati pismo francuskoj i njemačkoj vladi i dopustiti da se objavi prije nego što stigne do tih vlada.

“To nam se događa. Male zemlje tretiraju se kao drugorazredne. Izašli smo iz jedne takve zajednice, bivše jugoslavenske federacije, gdje su nas tretirali kao drugorazredne”, rekao je Janša.

“Nismo kolonija ili drugorazredni član. Pozvali smo povjerenike da nam pošalju pismo ako imaju bilo kakvih prigovora, ali ne želimo da nam se pišu na temelju lažnih podataka”, rekao je Janša .

Istaknuo je da Evropska unija povezuje zemlje s različitim tradicijama koje pripadaju krovnoj europskoj civilizaciji. “Te razlike treba poštovati, kao i podjelu nadležnosti između EU-a i država članica”, rekao je Janša dodajući da su neke članice sada napadnute zbog nepoštovanja “zamišljenih evropskih vrijednosti”.

“Imali smo ga prije 30 i više godina u bivšoj Jugoslaviji. Raspad je započeo kad su se počeli koristiti dvostruki standardi”, rekao je Janša, navodeći kao primjer tiskanje novca samo za jednu republiku bivše Jugoslavije.

Janša je rekao da “Evropska unija ne može postojati bez Srednje Europe”.

Janša je rekao da nije primijetio da izvršni potpredsjednik Povjerenstva Frans Timemermans nije bio na zajedničkom fotografisanju članova Povjerenstva i slovenske vlade te da je to kasnije saznao iz medija .

Timmermans, holandski socijaldemokrata, odbio je zajedničko fotografisanje, protestirajući zbog, kako je rekao, Janšinog napada na suce i slovenske socijaldemokrate.

Na zajedničkom sastanku svoje vlade i povjerenstva u četvrtak, Janša je pokazao svoju fotografiju s dvoje sudaca i nekoliko političara s oznakama slovenskog i evropskog socijaldemokrata, kako bi pojačao svoju tvrdnju da na suce utiču bivši komunistički suci .

Janša je rekao da su na sastanku postojala konkretna pitanja o vladavini prava u Sloveniji i da je na njih odgovorio.

“Ako se povjerenik smatra napadnutim, moram reći da nismo mi ti koji su započeli raspravu, samo smo htjeli razjasniti neke stvari. Nemamo problema s bilo kime da bilo što provjerava: vladavinu zakona, slobodu i financiranje medija, rekao je Janša.

Upitan o njegovom prikazivanju kao bliskog saveznika mađarskog premijera Viktora Orbana, koji je posljednjih godina kritikovan zbog kršenja načela i vrijednosti EU, Janša je rekao da on i Orban imaju različite situacije, da mađarski premijer ima solidnu dvotrećinsku većinu vlada u vrlo krhkoj koaliciji.

Odbacio je Orbanovu podjelu na liberalnu i neliberalnu demokratiju.

“To je za mene izmišljena dilema. Demokrtija je demokratija, može biti hršćanska, liberalna, socijaldemokratska. Temeljna podjela je između demokratije i autoritarnosti”, rekao je Janša.

Upitan o mađarskom zakonu, koji je u EU kritikovan kao homofobičan, Janša je rekao da 2004. godine, kad je Slovenija ušla u EU, homoseksualci nisu imali prava koja imaju danas.

“To smo učinili sami bez pritiska EU-a”, rekao je.

Ponovio je argument koji je Orban koristio kada je branio zakon, tvrdeći da nije protiv homoseksualaca, ali da zakon propisuje da su samo roditelji odgovorni za odgoj djece.

“Slovenski ustav takođe kaže da je odgoj djece stvar isključivo roditelja”, rekao je Janša.

Najčitanije