22.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Japan: Određene starije osobe moći će napustiti kruzer

Kruzer foto AFP

Japan će dozovoliti da se nekoliko starijih osoba iskrcaju sa prekookeanskog broda “Dijamantska princeza” na kojem je u luci Jokohama proglašen karantin pošto je potvrđeno da su na kruzeru od virusa korona oboljele još 44 osobe, izjavio je danas japanski ministar zdravlja Kacunobu Kato.

Kato je istakao da će starijim putnicima koji su ranije imali neka oboljenja ili su smješteni u prostorije bez prozora biti dozvoljen odlazak sa kruzera počev od sutra i neće morati da čekaju do 18. februara već će boravak u karantinu završiti na kopnu.

Prema njegovim riječima, oni koji ispunjavaju kriterijume za iskrcavanje biće smješteni u ustanove koje je obezbijedila japanska Vlada.

“Onima koji su bili u bliskom kontaktu sa osobama pozitivnim na virus neće biti dozvoljeno da napuste brod”, dodao je Kato.

Broj zaraženih na brodu sada je porastao na 219 i to izaziva zabrinutost zbog uslova na plovilu na kojem je oko 3.500 ljudi.

Na kruzeru je proglašen karantin po dolasku u Jokohamu 3. februara nakon što se muškarac iskrcao u Hongkongu i došao u Japan, gdje je utvrđeno da boluje od virusa korona od kojeg je do sada u Kini preminulo više od 1.350 ljudi.

Japanski mediji navode da je oko 80 odsto putnika na kruzeru starije od 60 godina, 215 je u osamdesetim i 11 u devedesetim godinama svog života. Brod obično ima oko 1.100 članova posade. Kapacitet putnika je oko 2.670.

Kruzer su četiri države u Aziji odbile zbog straha od virusa.

Usidrio se danas u Kambodži gde će putnici i članovi posade biti pregledani. Kruzer Vesterdam je usidren jedan kilometar od glavne luke u Sihanoukvilu, a tim ljekara ukrcaće se kako bi obavili zdravstvene preglede.

Tajland je u utorak odbio da se kruzer usidri u tajlandskoj luci nakon što su ga već odbili Filipini, Tajvan i Japan, kao i američka teritorija u Guamu.

Širenje virusa izaziva zabrinutost o mogućem uticaju na Ljetnje olimpijske igre koje počinju u Tokiju 24. jula.

Najčitanije