20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Javni čas u OŠ “Ivo Visin“ skrenuo pažnju na fizičko i mentalno zdravlje djece

Roditelji podijelili svoja iskustva o brizi za dječje zdravlje

Važna podrška porodice, pedagoga i ljekara


Kad čujete svoje dijete da kaže: „Smaraš me“, „Nije me volja“, sjednite sa njim i porazgovarajte, saslušajte ga i saznajte šta mu treba, nađite vremerna za njega i njegove brige, poručuju učesnici javnog časa održanog na temu „Pomozite nam da sačuvamo zdravlje“ povodom Svjetskog dana zdravlja 7. aprila u  atrijumu OŠ „Ivo Visin“ na Prčanju.

Roditelji okupirani borbom za egzistenciju ne nalaze slobodnog vremena za svoju djecu, koja onda u nedostatku živog razgovora i emocija, ispunjavaju svoje vrijeme različitim sadržajima koje im nudi moderna tehnologija, složili su se roditelji, nastavnici i poslenici medicinske struke. Primjere dobre prakse iznijele su mame Milica Usanović i Mia Krivokapić, koje su podijelile svoja iskustva u vezi gojaznosti i brige za zdravlje svoje djece. Govorile su o tome kako su uz podršku cijele porodice i pedijatra, primjenom zdrave ishrane kao načina života, uspjele da svojoj djeci pomognu da smanje tjelesnu težinu, spriječe njihovo dalje obolijevanje i time utiču na njihovo samopouzdanje i sigurnost.

-Da li naši učenici imaju višak slobodnog vremena , da li su oni okupirani nečim drugim, da li je njihov dnevni ritual toliko nezanimljiv, da li su naši učenici-djeca izgubili osjećaj za „bližnjega svoga“?Da li su izgubili naviku da se smiju, da se raduju, pjevaju? Znaju li da je vrijeme ručka od 13-14 sati, kada se okuplja porodica? Da li smo zaboravili na to- ko je roditelj, a ko dijete, ko je učenik, a ko nastavnik, pitanja su kojima je Petra Ćetković, direktorka i organizatorka javnoga časa, otvorila diskusiju.

Roditelji podijelili svoja iskustva o brizi za dječje zdravlje

Kad je riječ o dnevnom rasporedu, o nekim aktivnostima, dr psihijatrije Marina Roganović je optužila medije, jer svakoga dana gledate u novinama skandalozne vijesti o ubistvima, zločinima, na televiziji gledate „rijaliti-šou“, starlete, a na mobilnim telefonima -influenserke, blogere… a kad roditelj gleda i čita, onda će i dijete. Savremeni čovjek tokom dana prosječno pogleda 200 puta u telefon, a djeca uz to primaju poruke koje nisu adekvatne za njih, te je potrebno da roditelji ograniče djeci upotrebu mobilnih telefona i tableta, a adrese sajtova svedu na najneophodnije.

-Idealno zdravlje je da osluškujete sebe, da upoznate i zavolite sebe sa svim svojim vrlinama i manama. Problem je  što smo svi na internetu, gledamo one divne glumce/glumice, sportiste, svi su lijepi, zgodni, mišićavi, vitki i sada i vi djeco želite da budete tako „savršeni“- nemojte. Ljepota je upravo u nesavršenosti, a to je karakteristično za mentalno zdravlje. Ne moramo svi biti idealni, moramo sebe da prihvatimo onakve kakvi jesmo, poručuje Roganović, koja se tokom dugogodišnje prakse u  Psihijatrijskoj bolnici u Dobroti susretala sa brojnim slučajevima bulimije, anoreksije, od kojih su neki završili i tragično. Kod dječaka u periodu adolescencije je česta pojava poremećaja zbog uzimanja steroida tokom pretjeranog vježbanja, djevojke već u ranom uzrastu razmišljaju o plastičnim operacijama. Djeca su danas izložena velikim rizicima, iskušenjima, posebno pod uticajem štetnih sadržaja sa interneta. Potreban im je živi kontakt, razgovor, mogućnost da se povjere bliskoj osobi, da se bave timskim sportovima…

Učesnici javnog časa- doktori i sportski poslenici

Neurohirurg dr Vlado Popović, direktor SB „Vaso Ćuković“ Risan, poručio je da je osmijeh najbolji lijek za svakoga, bez obzira na uzrast, a pedijatar dr. Vladimir Dedović i hirurg dr. Davor Kumburović, direktor Opšte bolnice Kotor, složili su se da ljudski organizam pamti sve uticaje, te da se zdrave životne navike izgrađuju u mladosti. Koliko je značajno bavljenje sportom i boravak u prirodi istakao je Radovan Milinić, direktor Vaterpolo-plivačkog saveza Crne Gore. Prisutni su dobili praktične savjete gledajući video sa nutricionistkinje-dijetetičarke Milane Delić, a dragocjeno je bilo i iskustvo pedijatrice Vesne Mačić.

Prof. Janko Labović iz OŠ „V.Drobnjaković“ Risan, savjetnik nacionalne SOS Dječje linije pod pokroviteljstvom UNICEF-a, koja se zasniva na principima anonimnosti i povjerljivosti, pozvao je djecu i roditelje koji traže podršku u situacijama kada ne znaju kome da se obrate, da se jave na telefon broj 116-111  radnim danima od 13 do 20 sati. Ova linija je i besplatna i aktivna je u 192 zemlje.

Javni čas u holu OŠ Ivo Visin

Na projekat „Medijska pismenost“ Ministarstva prosvjete, u koji su uključene sve škole u Boki, potsjetila je prof. Slobodanka Mrvaljević iz OŠ „N.Đurković“ Radanovići.

 Dan zdravlja je u okviru prčanjske škole obilježen tokom marta obilascima kotorskih Doma zdravlja i Opštre bolnice, Specijalne bolnice u Risnu, održan je „II Proljećni školski kros“, učenici su na tribinama ispratili vaterpolo derbi Primorca i Jadrana, odigrali su prijateljske fudbalske utakmice sa drugarima iz osnovnih škola „Njegoš“ Kotor i „N. Đurković“ Radanovići.

O emocijama i sa psihologom

-Mentalnim zdravljem djece treba da se bavimo već od njihovog rođenja, ali moramo da edukujemo i bake i deke, mame i tate, profesore i doktore, da imamo što češće ovakve susrete, jer moramo znati da im se približimo. Zato podržavam ideju da se u prosvjetu uvede čas o emocijama- važno je da dijete već od malog uzrasta prepozna svoja osjećanja i da to kaže roditelju ili nekom drugom. Takođe je važno da djeca školskog uzrasta imaju kome da se obrate- ali neće, zato što imaju predrasude kad je u pitanju odlazak na razgovor kod psihologa/pedagoga, kazala je Roganović.

/M.D.Popović/

Najčitanije