22 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedan od bokeljskih školjkara već uzgaja novopridošlu vrstu kamenice – bisernu ostrigu

Školjka Pinctada radiata-foto Nevres Đerić

Jedan od najpoznatijih uzgajivača pkoljki u Boki, Kotoranin Nevres Đerić na svom je uzgajalištu „Školjke Boke““ u Orahovcu, već počeo eksperimentalni uzgoj nove vrste školjki – kamenica Pinctada radiata. Ova školjka jedan je od novih, tzv. alohtonih morskih organizama koji su se u proteklom periodu, nastanili na Crnogorskom primorju, a potiču iz drugih djelova svijeta.

Riječ je o novim vratama  koji su ovdje dospjeli najčešće u balastnim vodama brodova i djelovima brodske opreme jahti i drugih plovila. Naučnici su lani ispitujući akvatorijum marine Porto Montenegro i okolni dio Tivatskog zaliva, evodnetirali prisustvo pet novih alohtonih vrsta mekušaca, zglavkara i sunđera, a među njima je i školjka Pinctada radiata.

Školjka Pinctada radiata – foto Nevres Đerić

„Prisustvo ove školjke na svom uzgajalištu uočio sam prije 5-6 mjeseci. O tome sam obavijestio stručnjake Instituta za biologiju mora u Kotoru, a sa nekoliko sakupljenih primjeraka počeci sam i eksperimentalni uzgoj ove nove vrste ostrige-kamenice.“- kazao nam je vlasnik plantaže „Školjke Boke“ iz Oraghovca, Nevres Đerić koji nam je i dostavio fotografije Pinctade radiate sa svog uzgajališta. Prema njegovim riječima, sa nekoliko sakupljenih primjeraka nove vrste, u posebnom i odvojenom eksperimentalnom bazenu, započeo je probni uzgoj.

„Odviše je kratko vrijeme prošlo da bih već mogao izvoditi neke zaljučke kako školjka napreduje i koliko joj pogoduje ovaj ambijent. To ćemo tek moći preciznije znati za otprilke godinu dana od početka uzgoja.“- kazao je Đerić dodajući da bi na rano proljeće trebao da krene i prvi od redovna dva godišnja cuiklusa razmnožanja ove vrste školjke.

Inače, Pinctada radiata poznata je i kao atlantska ili zalivska biserna ostriga. Ova školjka iz roda kamenica u sebi stvara biser, a njena prirodna postojbina  je Indo-pacifički region. Ta školjka tamo se osim zbog bisera, eksploatiše i radi jestivog mesa.

Školjka Pinctada radiata-foto Nevres Đerić

Pinctada radiata raste na dubinama od 5 do 25 metara, hvatajući se za čvrstu podlogu poput stijena ili potopljenih olupina. Prosječni primjerci dugi su oko 6 centimetara, mada školjka moće narasti i preko 10 centimetara u dužinu. Školjka je relativno tanka i izdužena, sa uočljivim””rebrima” na svojoj ljušturi koja može biti različite boje – od crvenkaste, do braon i boje bronze. Važi za vrlo prilagodljivu školjku koja dobro trpi i relativno zagađenu morsku vodu, a od temperature mora zavisi i kada će ova vrsta ostrige ući u svoje reproduktivno doba.

Pinctada radiata se posebno puno uzgaja i eksploatiše u vodama Katara u Persijskom zalivu gdje ona predstvalja čak 95 odsto od svog ulova školjki.

Izvor:S. L.

Najčitanije