32 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrilica s 11 članova posade i troje djece spašena po nevremenu kod Dugog Otoka

Dugi Otok

Službenici Ispostave lučke kapetanije Sali spriječili su udar jedrilice sa višečlanom posadom, među kojima su bila i malodobna djeca, u otočne stijene, čime su posadu spasili od stradavanja. Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru u Rijeci (MRCC Rijeka), u suradnji s Lučkom kapetanijom Zadar, koordinirala je spasilačku akciju prema višečlanoj posadi dvotrupne jedrilice sa jugozapadne strane Dugog otoka. Jedrilici je pod olujnim udarima juga prijetio udar u obližnje otočne stijene, priopćilo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a piše Novi List.

Nakon zaprimanja poziva u pomoć, odmah je pokrenuta akcija spašavanja. Voditelj jedrilice zatražio je pomoć zbog nemogućnosti upravljanja jedrilicom u izrazito jakom nevremenu te zbog opasnosti od udara u stijene. Na jedrilici je boravilo ukupno 11 članova posade, uključujući voditelja i troje malodobne djece, svi državljani Republike Poljske.

Službenici Ispostave lučke kapetanije Sali odmah su isplovili u spasilačku akciju te su ubrzo pronašli jedrilicu nedaleko od prijavljene pozicije. Izvijestili su Lučku kapetaniju Zadar i MRCC Rijeka o životnoj ugrozi posade jedrilice, koja se nekontrolirano kretala pod udarima olujnog juga i visokih valova te u neposrednoj blizini stijena otočića Garmenjak Veli.

pomorska policija

Zbog izrazito nepovoljnih uvjeta na moru nije bilo moguće izvršiti evakuaciju posade s jedrilice. Službenici ILK Sali uspjeli su osloboditi sidro jedrilice na svega 10 metara od otočnih stijena, nakon čega je jedrilica u vlastitim pogonom, uz asistenciju spasilačke brodice iz sastava ILK Sali, isplovila s opasne pozicije i nastavila prema luci Sali.

U okviru očevida o uzrocima ovog događaja na moru, službenici Ispostave lučke kapetanije Sali utvrdili su da je jedrilica u vlasništvu domaće charter tvrtke, duljine 13,96 metara. Vlasniku je naloženo otklanjanje svih nedostataka prije slijedećeg isplovljenja.

Izvor:Novi list

Najčitanije