30 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedriličari iz Boke uspješni – Završena regata “Tisuću otoka” po ekstremnim uslovima olujne bure

Mala Mrduja
Jedriličari JK Delfin vratili su se  iz Splita sa regate 18. Mala Mrduja – memorijal Boris Vujinović,  sa srebrnom medaljom koju je osvojio Viktor Lesjak, i to u konkurenciji dječaka do 12 godina.

Nakon pet odjedrenih regata, Viktor je u u kupnom poretku 14.. Naš aktuelni državni prvak u klasi Optimist, Pavle Musić je na 7. mjestu. Slijede zatim Marko Ljubojević 11.,  Vasilije Kurbnaović 18., Petar Klakor 21., Andrija Marković 22., Tea Čelanović 27. i Nikolina Klakor 29..Regata se jedrila u petak i u nedelju, u organizaciji JK Labud.

Viktor Lesjak
Regata Tisuću otoka 2018.
U međuvremenu,  je završena i regata Tisuću otoka 2018. koja će ostati upamćena po ekstremnim uslovima olujne bure.
Lucia X Slovaka Milana Fabiana s hrvatskom posadom i Mladenom Kraljićem za kormilom pobjednik je 6. Regate tisuću otoka. Druga etapa od Tivta do Rijeke promijenila je samo smjer kursa kojim se jedri između više od 1000 otoka hrvatske obale Jadrana, dok je bura ostala konstanta o kojoj će se još dugo pričati nakon regate.
Tisuću otoka 2018.
Nakon odustajanja 5 jedrilica u prvoj etapi, na startu ispred Porto Montenegra u četvrtak, 27.09. našle su se 4 jedrilice od kojih su drugu etapu na kraju završile samo dvije. Prvi je odustao mađarski Wild Joe zbog problema s baterijama i pogonom novo instaliranih bočnih krila (Dynamic Stability System) ne želeći riskirati i sudjelovanje na Rolex Middle Sea Race-u na Malti za tri tjedna na otprilike pola kursa prve etape vezali su se na sigurno u svoju matičnu luku Marine Kremik kraj Primoštena. Time su u igri za ukupnu pobjedu regate ostali Godspeed 52 s Peterom Steinkoglerom, Lucia X s Mladenom Kraljićem i Stribor s Jeremijom Kurbanovićem i sve su tri jedrilice u tom trenutku imale šansu osvojiti naslov ukupnog pobjednika.
Austrijski Godspeed 52 se izdvojio u realnom vremenu ispred Lucie X i Stribora i samo je bilo pitanje može li napraviti dovoljnu razliku za pobjedu u korigiranom vremenu. Međutim, što se dulje jedrilio Lucia X je smanjivala prednost Godspeeda i odvajala se od Stribora te je u zadnji dio regate na oko 12 NM iza Godspeeda 52. Kada je Goodspeed 52 presjekao liniju cilja u riječkoj luci nakon 56:38:50 sati jedrenja, Lucia X trebala je završiti do 00:45 u nedjelju 30.09. što je za njih bilo lako dostižno obzirom na zaostatak u realnom vremenu i buru koja ih je vodila do cilja u Rijeci gdje su završili u subotu 29.09.2018. u 21:03:50 i preuzeli vodstvo u drugoj etapi a time i u ukupnom poretku.
Stribor je tako ostao jedina jedrilica u regati i imao je priliku čak i za ukupnu pobjedu ako bi završili do nedjelje u 04:07. Međutim bura je opet pojačala i pokazala svoje lice po tko zna koji put na ovogodišnjoj regati te uzimajući u obzir sigurnost broda i posade Stribor se odlučuje usidriti u zavjetrini s južne strane otoka Paga u noći sa subote na nedjelju. Kako je u nedjelju ujutro bilo jasno da ne mogu završiti drugu etapu u vremenskom ograničenju morali su odustati i do Rijeke doći na motor i zadržati 3 mjesto u ukupnom poretku. Ipak treba im odati priznanje za cijeli pothvat koji je uključivao najam broda u Šibeniku, zatim plovidbu do Rijeke, završenu prvu etapu do Tivta, zamalo završenu drugu etapu nakon koje slijedi povratak brodom u Šibenik.
Drugoplasirani, austrijski Godspeed 52 ovom je regatom započeo projekt sudjelovanja na svim najvećim svjetskim odobalnim regatama te će uz Wild Joe za tri tjedna sudjelovati na Rolex Middle Sea Race-u na Malti.
Pobjednik Lucia X je jedina jedrilica koja je sudjelovala na svim dosadašnjim regatama tisuću otoka, a uz prošlogodišnju pobjedu u ORC Grupi 3 na Rolex Middle Sea Race-a ova je posada još jednom pokazala da je najspremnija u uvjetima jakog vjetra koji su obilježili obje etape ovogodišnje regate. U posadi Lucie X bili su: Mladen Kraljić, Karlo Kraljić, Mladen Kvasić, Dinko Petrov, Neven Cuculić, Vlado Grego, Martin Tvrdon i Alen Mrakovčić.
Etapa prva dodijela nagrada
Posada JK Delfin iz Tivta jedfrilicom “Stribor” na čelu sa skiperom Jeremijom Kurbanovićem, u konačno plasmanu zauzela je treće mjesto i postigla veliki uspjeh..  Članovi posade su bili Predrag Lešić, Frano Tripović, Rian Ppilepič, Milan Vasić i u drugoj etapi još i Mia Prekajski i Toni Stjepčević.
Posada Striborazaslužuje sve pohvale i veliko priznanje za vještinu i hrabrost obzirom na ekstremne uslove olujne bure u kojima su bezbjedno završili regatu, kao i zbog cjelokupne logistike koji su morali sprovesti radi učešća, za što su i organizatori odali priznanje. 

Najčitanije