13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Jedrima u slavu starih bokeških pomoraca

Fašinada Kup
Fašinada Kup

Četrnaesta po redu internacionalna jedriličarska sportsko-turistička regata „Fašinada Kup“ održava se danas i sutrau akvatorijumu Bokokotorskog zaliva.

Regata počinjedanas u podne startom  u Perastu i završava se sa ciljem u Tivtu, kod Porto Montenegra. Drugog dana jedriličari startuju iz Tivta i jedre ka Perastu gdje se regata završava. Proglašenje pobjednika 14. „Fašinada Kupa“ će se održati 22. jula na glavnom gradskom trgu u Perastu sa početkom u 20 časova.

Organizator ove mešu domaćim ali i jedričličarima iz regiona i inostranstva sve popularnije regate jedriličarski klub „Lahor“ iz Kotora u saradnji sa Jachting Club-om Porto Montenegra i kompanijom „Unibrand“.  Regata iz godine u godinu okuplja oko 200 takmičara, kako domaćih tako i stranih, a vrlo je popularna i međju mondemskim nautičarima. Ovogodišnju regatu su podržali Nacionalna turistička organizacoja Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Turistička organizacija Kotor, Opština Kotor,  i brojni sponzori.

Regata se jedri u dane najveće pučke svečanosti u Boki – «Fašinade», čija tradicija traje od 1452. godine, kada Peraštani i mnogi žitelji Boke nasipaju otok i svetilište pomoraca Gospa od Škrpjela kamenjem, i tako ga čuvaju od erozije.

Pod Perastom, kroz tjesnac Verige do Tivta, a sa ciljem između dva peraška školja, tako će se danas i sutra zabijeliti šezdesetak jedara raznih klasa jedrilica i ojedrenih barki i simbolično  podsjetiti na slavnu tradiciju Perasta i cijele Boke i njenog pomorstva na jedra.

U 17. i 18.vijeku samo Perast je imao armadu od preko 100 brodova na jedra, a tradiciju Boke iz tog vremena, danas baštini nekoliko jedriličarskih klubova iz sva tri bokeljksa grada.            Nagrade najboljima na regati “Fašinada Kup” su stilizovane figure u kamenu, radovi akademskog vajara Gorana Moškova – Gonza,  adodjeljuju se na trgu Sveti Nikola u Perastu pred bistama najvećih peraskih pomoraca, kapetana Marka Martinovića i admirala Matije Zmajevića.

Najčitanije