24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Johnson podnio ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke, počinje utrka za novog premijera Velike Britanije

Britanski premijer Boris Johnson podnio je u četvrtak ostavku na funkciju lidera Konzervativne stranke n

Boris Johnson – foto EPA

akon što je njegov kabinet u posljednjih 48 sati napustilo više od 50 ministara i savjetnika, javlja Anadolu Agency (AA).

Johnson je obraćajući se novinarima ispred svog ureda rekao da će rasporedi oko izbora novog lidera konervativaca biti objavljeni naredne sedmice.

“Proces izbora novog lidera trebao bi početi sada, a raspored će biti objavljen sljedeće sedmice”, rekao je Johnson.

Najavio je da će nastaviti obavljati funkciju premijera Velike Britanije do imenovanja novog predsjednika Konzervativne stranke. Također je rekao da će danas imenovati nove članove kabineta.

Podsjetio je da su za njegovu stranku 2019. godine glasali milioni ljudi te se zahvalio na, kako je kazao, “nevjerovatnom mandatu i najvećoj konzervativnoj većini od 1987. godine”.

“A razlog zbog kojeg sam se posljednjih dana toliko borio da nastavim lično obavljati ovaj mandat nije samo zato što sam to želio, već jer sam osjećao da je to moj posao”, dodao je.

Poručio je da je neizmjerno ponosan na dostignuća njegove vlade, posebno nakon istupanja Velike Britanije iz Evropske unije, kao i na borbu njegove zemlje protiv pandemije koronavirusa te suprotstavljanju ruskoj agresiji u Ukrajini.

Ponovio je podršku Velike Britanije Ukrajini, rekavši da će njegova zemlja “nastaviti da podržava borbu za slobodu koliko god bude potrebno”.

Lavina ostavki u Johnsonovoj vladi počela je u utorak navečer kada su Rishi Sunak i Sajid Javid, ministri zdravlja i finansija, podnijeli ostavke.

U srijedu je ostavke podnijelo više od 40 ministara i pomoćnika, što je rekord za 24-satni period. U četrvtak je ostavke podnijelo još 14 Johnsonovih savjetnika.

Johnson je za novog lidera britanske Konzervativne stranke izabran 23. jula 2019. godine, te je bio jedan je od najglasnijih zagovarača izlaska te zemlje iz Evropske unije.

Najčitanije