16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Johnson želi imati najmoćniju mornaricu u Evropi

Boris Johnson – foto EPA

Britanski premijer Boris Johnson iznio je planove za vojno ulaganje, obećao da će Britanija imati najmoćniju mornaricu u Europi te istaknuo da bi brodogradnja mogla pomoći izbrisati podjele između četiri države Ujedinjenog Kraljevstva.

Johnson je najavio planove za još 13 fregata i novu generaciju ratnih brodova za koje kaže da će potaknuti renesansu brodogradnje diljem Ujedinjenog Kraljevstva.

“Ako postoji ijedna politika koja jača Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) u svakom mogućem smislu, to je izgradnja brodova za kraljevsku mornaricu”, rekao je Johnson parlamentu.

Johnson želi izboriti vodeću ulogu Britaniji u novoj eri globalne suradnje i slobodne trgovine, a koju namjerava ojačati modernim vojnim i kibernetičkim kapacitetima.

U vrijeme jačanja globalne nesigurnosti i nastavka uspona Kine te nakon četiri godine međunarodne diplomacije američkog predsjednika Donalda Trumpa, britanskom odlukom iz 2016. da napusti Europsku uniju globalni utjecaj i uloga Britanije dovedeni su u pitanje.

Odluka o novim ulaganjima došla je tjedan dana nakon što je Johnson rekao izabranom američkom predsjedniku Joeu Bidenu da je Britanija odlučna ostati njegov vrijedan vojni saveznik.

Najčitanije