21.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Dan restarta, poslata poruka da je Kotor sigurna destinacija…

Dodjela plaketa, Luka Kotor/ foto BokaNews

Kruzer Viking Venus prvi je mega kruzer koji uplovio u kotorsku luku od početka pandemije, tim povodom osim dočeka upriličenog nastupom Gradske muzike, nešto kasnije održana je dodjela plaketa predstavnicima kompanije Viking Cruise u znak dobrodošlice.

U ime Luke Kotor, novoizabrani direktor luke, Vladimir Vukasović zahvalio se kompaniji Viking Cruise što su odabrali Kotor za destianciju na svojim putovanjima.

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić i kapetan broda, Martin Birkeland, razmijenili su plakete.

„Raduje me da sam ponovo u Kotoru i što imam priliku dovesti turiste ovdje, uploviti u ovaj zaliv podsjeća na dolazak kući“, rekao je kapetan Birkeland koji je inače Norvežanin s toga nas ne čudi što ga Boka Kotorska asocira na norveške fjordove.

Osim Vukasovića, čestitke na saradnji i ugodan boravak u Kotoru poželjeli su i Ljiljana Popović Moškov, predsjednica Borda direktora Luke Kotor te direktor agencije BCM koja u Crnoj Gori zastupa „Viking Ocean Cruises“, kapetan Goran Mačić, koji je takođe kapetanu „Viking Venusa“, uručio poklon, umjetničku sliku peraških ostrva Gospe od Škrpjela i Svetog Đorđa.

Dodjela plaketa,Birkeland i Mačić/ foto BokaNews

„Viking Venus je novi brod, završen tokom marta a na prva krstarenja se otisnuo u maju. Osim njega u Kotoru će po nekom regularnom planu uplovljavati i Viking Sea “, kazao nam je kapten Birkeland. Na pitanje koliko turista možemo čekivati tokom sledećih posjeta od kojih je prva već za deset dana kapetan nije imao tačan odgovor ali se nada da će će ih stabilizacijom situacije sa virusom biti sve više.

Jokić: Dan restarta i novog početka dolazaka kruzera

Dodjela plaketa,Birkeland i Jokić/ foto BokaNews

Gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić današnji dolazak kruzera nazvao je danom restarta, novog početka dolazaka kruzera kao i novog početka oporavka turističke privrede u našem gradu.

„Ovo je veoma zanačajan događaj jer se dolaskom ovog broda šalje poruka svim drugim kompanijama i svim drugim brodovima na kružnim putovanjima da je luka Kotor sigurna destinacija i da smo obezbjedili sve one neophodne uslove i preuzeli sve mjere da u Luci Kotor putnici, posada i svi drugi budu bezbjedni i da mogu bez poteškoća posjećivati naš grad. Nadam se da će ovo biti neka vrsta sjemena za ubuduće, odnosno da će ovaj brod biti samo prvi u nizu koji će nas posjetiti do kraja godine a da će naredne godine imati u potpunosti obnovljenu kruzing industriju i sezonu“ kazao je Jokić.

Prvog čovijeka grada pitali smo kako je zadovoljan dosadašnjom turističkom sezonom.

„Zadvoljan sam u mjeri mogućeg. Stacionarnih gostiju u gradu je na nekih 70% od onoga što je bilo 2019. i to zaista nije loš indikator, međutim ono što je problem za naš grad i privredu jeste činjenica da nas Republika Italija i dalje drži na E listi (epidemiološki nesigurnih zemalja) gdje je zabranjeno turističko putovanje što u mnogome otežava dolazak potencijalnih brodova iz Kotora jer brodovi koji bi pristali ne bi mogli nazad u Italiju pa biraju alternativne luke.“

Dodjela plaketa,Birkeland i Jokić/ foto BokaNews

Jedan od problema su i uslovi za prelazak granice, odnosno izletnika koji bi se vratili iz Kotora u Dubrovnik.

„Druga vrsta problema jesu uslovi za prelazak granice prema Hrvatskoj odnosno Dubrovniku, što samanjuje broj izletnika. Svakako nadamo se da će sa poboljšanjem epidemiološke situacije i vakcinacijom da će se i te mjere uvedene od strane drugih država prema nama povući, da ćemo se vratiti normlanoj razmjeni turista, roba bez ograničenja“- kazao nam je Jokić.

Uprkos svemu, Jokić vjeruje u pozitivne rezultate ove sezone.

„U mjeri mogućeg, kada sagledamo sve međunarodne okolnosti u kojima funkcionišemo ne mogu reći da sam nezadovoljan čak naprotiv, mislim da se turistička sezona odvija na način koji će garantovati jednu vrstu stabilnosti i turističke privrede, privrede uopšte ali i javnih finansija do naredne sezone“ – zaključio je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić.

/Milica Cvijović/

Najčitanije