16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Vlada ispisala najsramniju stranicu u istoriji crnogorskog višepartizma

Perović i Jokić – press

Vlada Crne Gore je danas ispisala najsramniju stranicu u istoriji crnogorskog višepartizma, pogazila Ustav, Zakon i sopstveno dostojanstvo, poručio je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić, ističući da će sve nelegalne i nelegitimne odluke biti oborene pred svim sudovima i da će se do kraja boriti protiv bezakonja.

Jokić je, na današnjoj pres konferenciji, povodom aktuelne političke situacije, kazao da je u Crnoj Gori ispisana najsramnija stranica u istoriji njenog višepartizma.

„Danas je Vlada Crne Gore informisala javnost i Opštinu Kotor putem twittera o tome da je čula da se grupa odbornika u Kotoru sastala u kafani i to legitimisala kao zasijedanje Skupštine Opštine Kotor. Sa ovoga mjesta moram da upitam Vladu da li je obaviještena i o drugim kafanskim druženjima danas u Kotoru. Jer, kao što ste vidjeli, svi lokali su bili puni“, rekao je Jokić.

Vlada je, kako je kazao, uspjela da se partijskim kanalima informiše o „kafanskom druženju“ grupe odbornika, ali nije, kako je dodao, našla za shodno da odgovori na dva dopisa predjednika Opštine Kotor.

„Danas je Vlada pogazila Ustav, zakon, i sopstveno dostojanstvo. Vlada danas nije poštovala sopstvenu odluku, koju je donijela na sjednici 30. maja, kada je uputila upozorenje SO Kotor da u roku od 20 dana održi sjednicu skupštine, pod prijetnjom raspuštanja. Taj je rok istekao u ponedjeljak, a Vlada je našla za shodno da se, tri dana nakon isteka roka, iako je bila zakonom obavezana da raspusti SO Kotor, preko partijskih linija informiše o kafanskom druženju grupe odbornika“, naveo je Jokić.

Vladimir Jokić

On je rekao da nijedan organ Opštine Kotor, ni on kao predsjednik nisu obaviješteni o bilo kakvoj odluci koju je „ta grupa odbornika“ donijela, niti su, kako je rekao, bili obaviješteni o novom vremenu i mjestu održavanja „druženja“.

Jokić je istakao da je predsjednica SO Kotor u skladu sa procedurom, Zakonom o lokalnoj samoupravi i Poslovnikom zakazala sjednicu za 10. jul.

„Prije isteka zakonskih rokova, predsjednica SO je sazvala sjednicu za 10. jul. O svemu ovome su obaviješteni predsjednik i potpredsjednik Vlade uz propratnu dokumentaciju“, kazao je Jokić.

On smatra da je Vlada danas odlučila da ignoriše zvanične institucije Opštine Kotor u kojoj je na vlasti opozicija, da ignoriše zakon, Ustav i sopstveno dostojanstvo radi „partijskog interesa“.

„Jednako ovako, sutra može da se skupi grupa opozicionih poslanika u nekoj od podgoričkih kafana, uputi informaciju Vladi da je razriješila dužnosti predsjednika Skupština, a da Vlada preko twittera obavijesti javnost da je gospodin predsjednik Skupštine razriješen dužnosti“, rekao je Jokić.

On je podsjeto da je u Frankovoj Španiji postojala izreka da za neprijatelje postoje zakoni, a da za prijatelje može sve.

„Očigledno je da je Vlada danas postupala u skladu sa tom izrekom. Legalizujući političku korupciju, gaženjem zakona, institucija i ustavno-pravnog poretka Crne Gore, Vlada je legitimisala sve ove načine kao načine za preuzimanje vlasti u onim opštinama i u onim institucijama u kojima Demokratska partija socijalista (DPS) nije na vlasti“, rekao je Jokić.

Dragica Perović

On je u ime predsjednice SO Kotor, Dragice Perović, i u svoje ime obećao da će učiniti sve da se odbrani izborna volja građana Kotora.

„Sve nelegalne i nelegitimne odluke ćemo oboriti pred svim sudovima u Crnoj Gori i beskompromisno i do kraja ćemo se boriti protiv bezakonja DPS-a, njihovih satelita, njihove partijske Vlade i njihovih kafanskih skupština“, poručio je Jokić.

Jokić je kazao da iz kafane niko ne može da razriješi predsjednicu SO, a iz kafane su, kako je rekao, mogli samo da „izaberu vršioca dužnosti šefa sale te kafane“.

„Uvjeren sam da će beskrupuloznost DPS-a i svih institucija, koje kontrolišu biti bez granica. Što se tiče krivičnih prijava, svaku krivičnu prijavu koju DPS, zajedno sa satelitima podnese protiv nas smatramo kao dodjeljenu medalju časti“, kazao je Jokić.

Najčitanije