13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Jokić: Zajednice Italijana u Crnoj Gori svijetli primjer ostalim organizacijama

Sa sastanka foto Radio Kotor

“Doprinos Zajednice Italijana Crne Gore ovim prostorima je nemjerljiv”, čulo se danas, između ostalog, na međunarodnoj konferenciji pod nazivom „Zajednica Italijana Crne Gore na prostorima Istočnog Jadrana, između istorije, identiteta i evropske budućnosti”, koja je održana  u crkvi Svetog Pavla.

Prisutne je pozdravio predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore Kotor Aleksandar Dender, a konferenciju je otvorio ambasador Italije u Crnoj Gori Luca Zelioli govoreći o ulozi i doprinosu Zajednice Italijana Crne Gore na putu ka Evropskim integracijama. Prema njegovim riječima, Crna Gora i Kotor imaju mogućnost da izdaju sertifikate o nivou poznavanja italijanskog jezika, a u saradnji sa organizacijom “Dante Aligijeri” iz Rima.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić kazao je ovom prilikom da je rad i postojanje Zajednice Italijana u Crnoj Gori nešto što treba biti svijetli primjer ostalim organizacijama sličnog tipa, podsjetivši da je tokom prošle godine realizovano niz značajnih međudržavnih projekata.

“Spomenuo bih promocije knjiga, te izložbe koje su priređene u saradnji sa Narodnim univerzitetom iz Trsta. Ono po čemu će prošla godina biti zapamćena svakako je rekonstrukcija obnova i restauracija troje gradskih i to je nešto što će ostati zapisano u analima ovog grada. Kako je i amabsadaor Zelioli rekao, ono što je misija Zajednice Italijana Crne Gore, ali i svih nas zajedno je, pored očuvanja identiteta italijanske zajednice u Crnoj Gori, unaprijeđenje ovoga što je nasljeđe naših prostora i naše države. Sve ono što Zajednica Italijana radi, predstavlja primjer kako naći balans između onoga što je očuvanje nacionalnog identiteta i ono što je očuvanje identiteta u kojem ljudi žive i rade”, kazao je Jokić, izražavajući nadu i sigurnost će i u narednom periodu biti realizovani projekti iz oblasti turizma, privrede, kulture i nauke.

U nastavku konferencije govorili su ugledni profesori sa međunarodnih univerziteta iz Italije, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Crne Gore.

Projekat istraživanja se odnosi na organizaciju tri konferencije (Crna Gora, Slovenija i Hrvatska), a rezultati će biti objavljeni u knjizi koja će sadržati izlaganja straučnjaka na temu, kao i učesnika konferencija iz lokalnih institucija.

Sa sastanka foto Radio Kotor

Izložba „Il cuore di toto”, u Kulturnom centru „Nikola Đurković” biće otvorena večeras u 20 sati, dok će koncert „Canto libero” na Trgu od oružja biće priređen u 21 sat i 30 minuta. Isti koncert biće održan i na tvrđavi Forte Mare, u petak 10. avgusta u 21 sat i 30 minuta.

Izložba „In quattro mani di donna” biće otvorena sjutra u crkvi Svetog Pavla u 20 sati, a koncert „Italian mood trio” na pjaci kod zgrade starog zatvora počeće u 21 sat i 30 minuta.

Podsjetimo, ovi događaji se organizuju u okviru Dana italijanske kulture u Kotoru i Herceg-Novom, a u sklopu projekta koji je finansiran od strane Regije Frijuli-Venecija-Đulija, u saradnji sa Narodnim univerzitetom iz Trsta i Zajednicom Italijana Crne Gore.

Najčitanije