18 C
Kotor

Slušaj online radio

Kad se voli violončelo i niti gudala pucaju

 

Visok umjetnički dojam, Jovana Kadžibanova

Studenti i profesori Muzičke akademije Cetinje koncertom i seminarom podržali mlade violončeliste u Kotoru i u Crnoj Gori



Mladi umjetnici – Jovana Kadžibanova, Andrej Čivša Zakrajšek i Branislav Proročić, studenti prve i treće godine studija sa odsjeka Violončelo na Muzičkoj akademiji na Cetinju iz klase profesora Mladena Popovića, predstavili su se resitalom u Crkvi Sv. Duha- u koncenrtnoj dvorani Muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru.  Odabrana publika uživala je u izvanrednim izvedbama zahtjevnih sonata, u čijoj su interpretaciji mladi muzičari pokazali zrelost i tehničko umijeće i kao solisti ostavili blistav umjetnički utisak. Izveli su velika djela pisana za violončelo- Koncert za violončelo i klavir u e-molu, op.85 (prvi stav)  Edvarda Elgara izvela je Jovana Kadžibanova sa prve godine akademskih studija, Sonatu u g-molu op.19 Sergeja Rahmanjinova izveo je Andrej Čivša Zakrajšek, a Sonatom op.5 br.1 Ludviga van Betovena, predstavio se Kotoranin Branislav Proročić, obojica sa treće godine studija. O tome sa koliko volje i entuzijazma su nastupili ovo troje umjetnika govore i pokidane niti na gudalu Zakrajšeka, koje je on tako vješto otkinuo i odbacio, jer ssu mu smetale, te još strastvenije i snažnije nastavio sa izvedbom. Ovaj program prethodno su izveli na Cetinju. U klavirskoj saradnji nastupila je Vladana Perović.

Violončelista Branislav Proročić učio je ovaj instrument u rodnom Kotoru, a nakon što je diplomirao na Građevinskom fakultetu i paralelno usavršavao tehniku izvođaštva na violončelu u Beogradu, nakon „korone“ odlučio je da se posveti muzici i nastavio studije na Muzičkoj akademiji Cetinje.

Inženjer i violončelista, Branislav Proročić

-Ova koncertna praksa je ustaljena na završnoj godini studija, evo prilike i da nas čuju učenici u Kotoru. Nastupaćemo širom Crne Gore, sa ciljem da predstavimo svoju Akademiju, a kroz saradnju sa muzičkim školama i učenici- budući violončelisti će imati priliku da uče od našeg profesora, kaže Proročić.

Koncertom je ujedno završen i seminar koji je vodio prof. Popović za učenike starijih razreda Muzičke škole „Vida Matjan“ sa odsjeka Violončelo, iz klase prof. Stefana Lazarevića, koji je i sam bio student profesora Popovića. Tako su se na jednom mjestu našle tri generacije violončelista- profesor Akademije i njegovi studenti, profesor Niže i Srednje muzičke škole i njegovi đaci. To daje „vjetar u jedra“ najmlađima, koji imaju priliku da uče od starijih i iskusnijih profesionalaca.

Publika

Kao član Trija Camerata Montenegrina prof. Mladen Popović je zajedno sa Natašom Popović, profesorkom kamerne muzike- njegovom suprugom i Žanom Lekić, profesorkom flaute, prije desetak godina nastupio u Kotoru, a sada je imao priliku da umijeću muziciranja poučava i  male violončeliste.

-Na masterklasu koji je rezultat saradnje Muzičke akademije Cetinje i ŠOSMO „Vida Matjan“, imali smo četiri polaznika iz Niže muzičke škole, još ih nema u Srednjoj školi u Kotoru. U nedostatku učenika ovog instrumenta u nižim školama u Crnoj Gori, povezivanje je jako bitno za njihov napredak, da se djeca upoznaju međusobno i sa nama, profesorima, da ih uputimo u tehniku i ponudimo im literaturu. Gudački instrumenti su oduvijek deficitarni, djeca uglavnom odaberu gitaru, klavir, violinu, flautu, a sad smo počeli da razvijamo i violončelo. Cilj ovog seminara i koncerata je da se povežemo i da polaznici masterklasa to osjete na koncertu mojih studenata, kaže prof. Popović za Boka News.

Profesor i student, Popović i Lazarević

Ističe da je sada bolje stanje kad je u pitanju ovaj instrument, njegovi studenti već profesionalno sviraju na koncertima, a njegova težnja je da se violončelo što više razvija u manjim sredinama, da što više djece zavoli ovaj instrument koji ima potencijala i kao orkestarski i kao solistički. Najavljuje pripremu jedne obrade za četiri violončela, što će biti zanimljivo čuti na nekom od narednih koncerata, planiranih u Nikšiću i Herceg Novom.

„S koljena na koljeno“

 Profesor violončela Stefan Lazarević, sada student Specijalističkih studija kod prof. Popovića, zadovoljan je što su njegovi učenici imali priliku da uče od njegovog učitelja.

 -Nastojimo da što više proširimo tu ljubav za violončelo,  da podignemo interesovanje kod djece, s obzirom da ovaj instrument nikada nije bio popularan, mada se za njega dosta lijepoga čulo preko dua „Two Chellos“ iz Hrvatske. Na seminaru su bili moji stariji đaci, imam ih i u drugom razredu Niže muzičke škole, oni su tek sad počeli da uče. Popravila se situacija, trenutno imamo devetoro čelista u našoj školi, kaže prof. Lazarević.

/M.D.P./

Najčitanije