17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Kada plivaš“ u Kući nobelovca Iva Andrića u ponedjeljak 16. septembra

“Kada plivaš“ u Kući nobelovca Iva Andrića u ponedjeljak 16. septembra
Kada plivaš

Maritimna poema „Kada plivaš“ reditelja i novinara Rastka Šejića biće predstavljena u ponedjeljak, 16. septembra u 20 sati u Kući nobelovca Iva Andrića na Toploj.

Poema „Kada plivaš“ uspješno je predstavljena u velikom broju gradova regiona, pronoseći ljepotu Boke Kotorske diljem našeg jezika i kulture u lirskom tumačenju istaknutog reditelja, novinara i umjetnika Rastka Šejića. Sekretarijat za kulturu i obrazovanje Opštine Herceg Novi i JUK Herceg Fest vraćaju knjigu u mjesto njenog postanka, „vladikino jezero“ kako ga autor naziva. O poemi će pored Šejića govoriti istaknuti bokeški intelektualci: književnica Olivera Doklestić, profesorka književnosti Ljiljana Čolan, kapetan duge plovidbe i publicista Predrag Kuzmanovski, a razgovor će moderirati novinar i kulturni radnik Nebojša Mandić.

Dramska radnje ove poeme čiji su izdavači Matica Boke, IK Prometej iz Novog Sada i Udruženje „Šta hoćeš“ iz Beograda je plivanje, stalni pokret, koje inspiriše lirskog subjekta na kreiranje izuzetnih slika. Ilustracije akademskog slikara Zorana Mujbegovića u detalju i svedenosti vinjeta upotpunjuju doživljaj pjesama.

Po mišljenju recenzenta Željka Komnenovića: „Zaista, to podsjeća na slike Voja Stanića. Kao da se nalazite na toj plaži, kao da je ljeto.“ Živojin Rakočević, pjesnik i takođe recenzent knjige, mišljenja je da je knjiga nastala u vrijeme kada smo svi suočeni s pitanjem „Kako dišeš? Smiješ li da dišeš?“ podvlačeći da dužina stihova odgovara zamahu plivača. Najčešće su kritičari poredili Šejićevu Boku Kotorsku sa mitskom Sumatrom Miloša Crnjanskog.

Definisana i kao geopoetska knjiga, pisana urbanim jezikom, Šejićev sakralni ritual plivanja put je ka harmoniji sa prirodom i samim sobom, ali u sukobu sa živo dočaranim tranzicionim i mentalitetskim izazovima.

Po riječima autora Rastka Šejića: „Samo posjetiti kuću Ive Andrića na Toploj, ili stan u Beogradu, je poseban doživljaj. Nemoguće je izbjeći protok misli o njegovim kapitalnim djelima, sve te žive likove, preciznu sliku mentaliteta i istorijskih tokova. Čast je što smo „Kada plivaš“ i ja pozvani da se predstavimo baš na tom istorijskom mjestu naše književnosti, a posebna je radost što se knjiga poslije lutanja po gradovima širom Srbije vraća kući u Boku, i što je njen sadržaj važan nekim iskrenim i kulturnim Bokeljima.“

Rastko Šejić (49) je reditelj, višestrani umjetnik, novinar, propagandista i putopisac. Master je ekonomije po obrazovanju. Autor je dokumentarnih TV serija “Na veslu priča”, “Odliv mozgova”, “Svetski”, „Boka pomorska”, “Devojke iz sedamdesetih”, “ArheologIja”, kao i niza dokumentarnih filmova i video spotova. Njegovi filmovi i serije bili su u zvaničnoj konkurenciji filmskih festivala širom svijeta. Šejiću je 2022. godine dođeljena Velika gramata Društva književnika Kosova i Metohije, a njegov film „Na veslu priča: Pozdrav pesniku“ osvojio je prvu nagrade na Međunarodnom festivalu Grafest 2021. godine.

Najčitanije