23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kako Opština Tivat vodi upravni postupak u slučaju „Crna ovca“ – o pravnim pitanjima sude ekonomisti i menadžeri

„The Black Sheep“ -Tivat

Višemjesečna saga sa davanjem, pa oduzimanjem, pa vraćanjem dozvole za izvođenje muzike popularnom lokalu „Crna ovca“ u Tivtu, dobile ja prekjuče novi zaplet kada je glavna administratorka Opštine Tivat Marija Sijerković (DPS) imperativno naložila opštinskom Sekretarijatu za ekonomski razboj i preuzetništvo da ponovljeni prvostepeni upravni postupak u tom slučaju okonča za najviše 20 dana. Sijerković je pritom, upravni postupak delegirala na riješavanje službenicima tog sekretarijata koji po struci uopšte nisu pravniuci – sekretaru Petru Vujoviću koji je magistar menadžmenta, i samostalnoj savetnici II Anji Radmilo, koja je diplomirani ekonomista. Njih dvoje treba da presude po zahtjevu porodice Zeković koja traži da se „Crnoj ovci“ pod hitno ukine dozvola za izvođenje muzike jer taj lokal navodno, velikom bukom ugrožava njihov život i zdravlje.

Zekovići imaju kuću koja se fizički naslanja na objekat u čijem prizemlju radi „Crna ovca“ i još prošple godine su pokrenuli  postupak kod Opštine da se tom lokalu zabrani izvođenje muzike zbog navodno nepodnošljive buke. Pritom su „Ovcu“ i njene vlasnike preko 150 puta prijavljivali Komunalnoj policiji i inspekciji, kao i tivatskoj policiji, ali prilikom nijedne od kontrola i mjerenja nivoa buke u tom lokalu, nisu zabilježena kršenja zadatih normi. Štaviše, „Ovca“ je jedan od rijetkih lokala u Crnoj Gori koji ima sertifikat jedine ovlašćene forme u Crnoj Gori –Instituta za sigurnost iz Podgorice- da njena zvučna izilacija ne samo što zadovoljava, već i nadilazi evropske standarde. Mjerenja obavljena u spavaćoj sobi Zekovića pokazala su da buka tamo, čak i kad su zvulnici u „Ovci“ „odvrnuti“ do maksimuma, ne prelazi 34 decibela i da je u granicama one koja je predviđena uredbom o akustičnim zonama za zone mješovite namjene.

Uprkos tome, Zekovići ne odustaju od namjere da lokalu ukinu dozvolu za emitovanje muzike, što vlasnici „Ovce“ doživljavaju kao pokušaj da im se uništi posao i oni prinude na zatvaranje tog gastro-paba. Oni su Zekoviće prozvali da navodno koriste svoje rodbinske i političke veze sa funkcionerima i čelnicima lokalnog i DPS Crne Gore i da prave pritisak na lokalnu upravu da „Ovci“ bez ikakvog osnova, ukine legalno stečenu dozvolu za emitovanje muzike. Zbog navodnog ugrođevanja zdravlja Zekovići su pokrenuli postupak protiv „Ovce“ i Opštine Tivat tražeći odštetu od 50 hiljada eura, a za gašenje muzuike u lokalu čak su se obratili i premijeru Dušku Markoviću i bivšem predsjedniku Crne Gore Filipu Vujanoviću.

Iako se stalno žale na „Ovcu“, Zeković su u međuvremenu od jedne banke kupili sprat objekta u kojem se nalazi navodno nepodnošljivo bučni lokal koji im ugrožava zdravlje i život. Glava porodice M.Z. je u proteklih par  mjeseci u nekoliko navrata fizički nasrtao na vlasnike „Ovce“ i imovinu tog lokala, što su oni prijavili policiji, ali konkretne reakcije nadležnih organa nije bilo iako su svi postupci M.Z. dokumentovani i snimcima sa nadzornih kamera na „Ovci“.

Lokal- The Black Sheep

„Vrhunac pritisaka uslijedio je sada kada je glavna administratorka Sijerković naredila da se ponovni upravni postupak po inicijativi Zekovića da nam se oduzme dozvola za muziku, mora završiti za 20 dana. Pravnica iz nadležnog sekretarijata Aida Petković koja savjesno obavlja svoj posao i koja očito nije željela da nam silom na sramotu i bez pravnog osnova, uzima dozvolu, iznenada je otišla na bolovanje, ali je Sijerkovićka upravni postupak delegirala službenicima koji po struci uopšte nisu pravnici, već ekonomisti i menadžeri. Ona je to uradila pozivajući se na svažeću sistematizaciju u Opštini kou je tako sztavila iznad Ustava i zakona“- kazao je juče jedan od suvlasnika „Ovce“ Zdravko Nišavić.

Zbog toga su njegovu advokati Vukašin Šimrak i Boško Grgurević zatražili izuzeće Vujoviča i Radmilo „jer imenovana lica nisu kvalifikovana za vođenje upravnog postupka, s obzirom da ne raspolažu pravničkim stručnim znanjem i umijećem“.

Advokati Šimrak i Grgurević ovakav postupak Opštine Tivat smatraju flagrantnim kršenjem Ustava i zakona o prekršajnom postupku „s obzirom da rukovodilac za vođenje upravnog postupka mora biti lice sa završenim Pravnim fakultetom i položenim državnim ispitom za rad u irganima državne uprave“. Oni su u zahtevu za izuzeće naveli i da bi vođenje postupka od strane ekonomistkinje Radmilo i menadžera Vujovića „predstavljalo bitnu povredu pravila upravnog postupka, a istovremeno upućuje i na izvršenje krivičnog djela nesavjestan rad u službi“. Advokat Šimrak je kazao da ovakvo postupanje glavne administratorke Sijerković „prebacuje dogovornost i delegira vođenje upravnog postupka licima koja zbog toga mogu imati negativne pravne posljedice“ što prema njemu, „prije svega nije profesionalno i korektno u konačnom prema tim licima“.

Izvor:S.L

Najčitanije