9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalafatska radionica Bokovac – Bez podrške za čuvare nematerijalne kulturne baštine

Kalafatska radionica Bokovac

Iz poznate barske Kalafatske radionice Bokovac, čije drvene ojedrene barke već godinama krase ovaj dio Mediterana, objavili su da im još nije obrazloženo zašto nisu podržani na nedavnom opštinskom  konkursu u okviru Programa podsticaja preduzetništva kroz finansijsku podršku za 2021. godinu

“Ovim putem želimo da obavijestimo javnost da Komisija Opštine Bar koja je imenovana u cilju raspodjele sredstava u okviru Programa podsticaja preduzetništva kroz finansijsku podršku za 2021.  nije dostavila pojašnjenje odluke,  uprkos višednevnim pokušajima da saznamo zašto naš projekat “Green Arsenalka” nije odobren za finansiranje.

Kalafatska radionica Bokovac

Radi se o inovativnom projektu koji bi bio značajan za dalji razvoj kalafata, odnosno samog preduzetništva. Sa dozom gorčine moramo prokomentarisati da je Komisija ocijenila da projekat nije dovoljno kvalitetan i da se ne nalazi među 32 projekta koji su odobreni za finansiranje što ukazuje na to da Opština Bar ne vrednuje zanate kao što vrednuje digitalne vještine, koje su u velikom broju podržane” -navela je Lala Bokovac.

Ističući da “ne ulazi u motive za takav tretman”, Lala Bokovac je ukazala na nekoliko činjenica o radu ove kalafatske radionice.

Kalafatska radionica Bokovac

Kalafatska radionica Bokovac nastala je šezdesetih godina prošlog vijeka iz čiste ljubavi prema zanatu i prema radu s brodovima. U međuvremenu je Kalafatska radionica postala ne samo barski već i crnogorski brend što najbolje ilustruje podatak da više od 80 odsto materijala utrošenog za pravljenje barki mora biti crnogorskog porijekla.

Na inicijativu porodice Bokovac tadašnje Ministarstvo kulture je zaštitilo izradu drvenih barki kao nematerijalno kulturno dobro, a u 2019. i 2020. godini Kalafatska radionica je imala čast da sprovodi projekat CattaroSail koji je finansirao UNDP, i na taj način promoviše tradiciju barskog kalafata duž cijele crnogorske obale-rekla je Bokovac.

Kalafatska radionica Bokovac

Ona je podsjetila i na uspostavljanje saradnje  sa kraljevskom porodicom iz Abu Dabija koja je “prepoznala kvalitet i iskazala spremnost da zanatlije iz Ujedinjenih Arapskih Emirata u skoroj budućnosti prođu obuku u Baru”.

“Svi navedeni uspjesi su rezultat predanog rada, a kalafatski zanat će nastaviti da živi sa ili bez podrške Opštine Bar jer kao što kaže slavni filozof Artur Šopenhauer “Da je čovječanstvo oduvijek bilo razumno, istorija ne bi bila dugačka hronika gluposti”-zaključila je Lala Bokovac.

Bokovcima stižu poruke podrške

Latinsko jedro – Foto Zoran Nikolić

“Odluka nadležne komisije Opštine Bar o uskraćivanju financijske potpore Kalafatskoj radionici Bokovac, nadaleko poznatom malom brodogradilištu specijaliziranom za drvene barke tradicionalne gradnje zvane Arsenalke, bila bi čudna i nerazumna. Što drugo reći kad se jedno tijelo lokalne samouprave tako nemarno ponese prema nositelju inicijative za očuvanje brodogradnje u drvu, “škveru” općepriznate kvalitete, inovativnosti i ustrajnosti u promociji gradnje pasara s latinskim jedrom i svladavanju vještine jedrenja njima?

Zaista nema potrebe podsjećati na uspjehe Nenada Bokovca i njegove obitelji, ukazivati na neodrživost izostanka potpore njegovom trudu i djelu – ostaje samo pitanje: koja je to lokalna djelatnost već promotor Bara i nekoga tradicionalnog umijeća koja vrijedi društvenog poticaja od male brodogradnje od ni najmanje malog doprinosa identitetu Bara i crnogorske nautičke proizvodnje?” – samo je jedna od brojni poruka koje su stigle na njihovu adresu od brojnih poštovalaca njihovog djela.

Najčitanije