12 C
Kotor

Slušaj online radio

Kalinić: Senzori za šećer besplatni samo za djecu, pomjeriti starosnu granicu da senzore dobiju oboljeli od dijabetesa do 27. godine

Dr Valentina Kalinić

Endokrinolog Valentina Kalinić, koja je tražila da Fond za zdravstveno osiguranje starosnu granicu za besplatne senzore za mjerenje šećera pomjeri do 27 godina, kazala je za “Dan” da bi najbolje bilo kada bi to pravo svi mogli da ostvare bez diskriminacije. Ona je poručila da je krajnji cilj da država ove troškove refundira za sve pacijente sa dijabetesom tip A.

Prema Pravilniku o ostvarivanju prava na medicinsko-tehnička pomagala pacijenata u Crnoj Gori, djeca sa dijabetesom tip A do 18 godine imaju pravo na refundaciju troškova sredstava za praćenje glukoze. Na godišnjem nivou, ti troškovi za roditelje iznose oko 1.700 eura, a moguće ih je tromjesečno refundirati. Jedan senzor košta oko 60 eura i traje dvije sedmice.

– U cilju kvaliteta života, urednog praćenja stanja i motivacije pacijenta, bilo bi neophodno da svi pacijenti sa dijabetesom tip A, koji od početka imaju insulino tereapiju, budu bez diskriminacije za kontinuirani monitoring, tj. senzor(CGM) – kazala je Kalinić, koja je i predsjednik Udruženja saveza dijabetičkih društava Crne Gore.

Po njenim riječima, u zahtjevu Fondu predočeno je da je cilj da svi pacijenti sa dijabetesom tip 1 dobiju mogućnost za senzore na teret Fonda, naravno uz redovno praćenje i nadzor primjene samih senzora i terapije.

– Za život bez boli i praćenje stanja u cilju postizanja optimalnih vrijednosti glikemija u krvi, smanjenje varijacija, pomagala tj.senzori, iglice, aparati za samokontrolu, lancete, insulinske pumpe, insulini, najnoviji oralni antidijabetici nijesu luksuz, već zaštita zdravlja pacijenta. To je i velika korist u smanjenju komplikacija dijabetesa, koji i dalje odnosi najviše sredstava za liječenje, svaki euro uložen u prevenciju komplikacija je veliki benefit za društvo i državu u cjelini – istakla je Kalinić.

senzor-dijabetes

Kako ističe, pored sredstava za liječenje, ključna je edukacija, kako pacijenata, tako i medicinskog i nemedicinskog osoblja koje je u kontaktu sa pacijentom, a mediji treba da podižu svijest o ovom stanju, koje, ako se zanemari, odnosi pacijenta, narušava porodice i društvo u cjelini.

Fond za zdravstveno osiguranje Crne Gore razmatra inicijativu dr Valentine Kalinić za pomjeranje starosne granice za senzore za mjerenje nivoa šećera u krvi do 27. godine.

– Pacijenti sa navršenih 18 godina gube taj status refundacije. Međutim, velika većina njih tokom nastavka školovanja nije u stanju materijalno da to sebi priušti, a neophodno im je. S tim u vezi, u ime udruženja vas molim da starosnu granicu pomjerimo do 27. godine i da nastavimo refundiranje CGM, a težimo, ukoliko to bude moguće, da to obezbijedimo svim pacijentima s tipom 1 DM, kojih ima 5–10 odsto od ukupnog broja pacijenata s dijabetesom u Crnoj Gori – navodi se u zahtjevu upućenom Fondu zdravstva.

Svega 6 godina imamo trakice za pacijente preko 18 godine , dotle smo se razlikovali od svih kupovali i studenti i mladi i stari ,a i sada tip 2 na OAD ( oralnim antidiabeticima ) su bez njih a samokontrola je osnov… i oni su vrlo brojni.

HbA1c se na zalost radi rutinski u labaratorijama svima o drzavnom trošku a skoro nam je to bio san , kosta puno i ko nema dijabetes radi se, samo racionalnije i od postojećih sredstava mozemo puno dobiti , azurirati izdavanje ljekova , pa ne preklapati terapiju i eto ustede, poručuje između ostalog dr Kalinić.

Mijenjati pravilnik

Da bi pacijenti iskoristili sve mogućnosti koje im pruža terapija insulinskom pumpom, neohodno je u pravilnik uvesti CGM sistem kao posebnu kategoriju, a koji se sastoji od pumpe sa potrošnim materijalom, transmitera i senzora. Da bi pacijent održavao dobre glikemije, osim insulinske pumpe, potrebna su mu 52 senzora i jedan transmiter godišnje, predočeno je u zahtjevu upućenom Fondu.

Najčitanije