8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamena čipka – graditeljska baština koju smo zaboravili i zapostavili…

Suvomeđa, kako često možemo čuti, kamena čipka, predstavlja otisak identiteta naših predaka, fascinantni simbol ljudske marljivosti i umjeća gradnje, kojom odiše krajolik Boke Kotorske i Mediterana.

Ovaj dio naše graditeljske baštine, kao vjekovni pratilac kulturnog pejzaža bilo bi značajno sačuvati za buduće generacije. Nažalost još uvijek je nedovoljna pažnja koju nadležne institucije poklanjaju ovoj tematici koju je svijet odavno prepoznao i zaštitio.

Osim što je prepušten zubu vremena, ovaj dio baštine često je na meti kradljivaca koji na taj način urušavaju nešto što je ljudska ruka stvarala kroz generacije, iz potrebe. Danas se suhozidi nažalost učestalo ruše, ili  koriste kao atraktivni materijal za izgradnju vikendica, apartmana, kuća.

Imamo i udruge koje organizuju radionice gradnje suhozida i zalažu se za očuvanje ovog značajnog kulturnog pejzaža, ali to nije dovoljno.

Suvomeđe – foto Anton Gula Marković

Vještina gradnje na suvo je zvanično upisana u UNESCO-vu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

“Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena, a gradnjom na suvo su oblikovani različiti kulturni pejzaži od praistorije do danas. Suvomeđe su uvijek napravljene u harmoniji sa okruženjem, a  tehnika gradnje pojačava vezu čovjeka i prirode. Vještina se prvenstveno prenosi sa koljena na koljeno, u zavisnosti od terena na  kojem se gradi…“, piše između ostalog u obrazloženju na UNESCO-voj listi.

Često nismo ni svjesni kakvim bogatstvom u Boki Kotorskoj i zaleđu raspolažemo koje bi mogli u turističke svrhe valorizovati, brendirati kroz storytelling turističku destinaciju

Nadajmo se da će svijest o kamenoj čipki i njenom značaju opstati i biti vrednovana na pravi način te priznata kao neizostavni dio kulturne baštine Boke Kotorske i Mediterana.

Suvomeđe – foto Anton Gula Marković

U Gonjoj Lastvi u zaleđu Tivta svjedočimo kakvu su kamenu čipku vezle žuljevite ruke naših predaka, kako bi oteli, sačuvali komad zemlje koja ih je hranila…

* Tivatski brevijar –  “Kamena čipka – graditeljska baština koju smo zapostavili…” dio je projekta “Tivatski brevijar” koji je finasirala kroz NVO sektor Opština Tivat

Najčitanije