20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kamp “Lola” u Stolivu – druženje od Vrmca i Gospe od Škrpjela do Ostroga

Kampovanje u podnožju Vrmca

Kamp “Lola” u Stolivu ove sezone će posjetiti preko 600 ljubitelja kamperskog odmora i oko 100 izviđača iz Niša i okoline


Oko stotinu djece i mladih, uglavnom srednjoškolaca, studenata, kao i nešto starijih gostiju iz Niša i okoline, ovih dana boravi u Kampu Odreda izviđača “Lola” u Stolivu. Nastavljajući tradiciju stare “garde” izviđača koji su ustanovili ovaj kamp prije 50, a Odred, koji nosi ime po narodnom heroju Ivi Loli Ribaru, osnovali prije 64 godine, mladi domaćini kampa organizovali su život unutar ove male zajednice po uzoru na izviđački. Zna se kad je doručak, kad ručak i večera, kad je vrijeme za kupanje i odmor, kad su zabave, igranke, sportske aktivnosti, izleti…Prilika je za mnoge, koji godinama unazad dolaze ovdje na odmor da obnove stara prijateljstva, da vrijeme provode i sa novim društvom, ali i da upoznaju lokalnu sredinu.

-U Kampu “Lola” će od početka jula boraviti ukupno šest komercijalnih smjena, sve do 22. avgusta, kada dolaze klinci- izviđači, planinke, od najmlađeg uzrasta od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole. Uobičajeni su nam izleti brodićem do peraških ostrva i panoramsko razgledanje Risanskog zaliva, tu su izleti do Ostroga i do Dubrovnika.  U svakoj smjeni animator za sport organizuje posjetu G. Stolivu, a kada su tu izviđači, pošto je to zahtjevnije, jer zahtijeva rano ustajanje, pošto se već zorom kreće u brda, idemo na turu Orahovac- Vranovo brdo, na tvrđavu San Đovani ili na neku od staza Vrmca, kaže za Boka News načelnik Odreda Saša Žikić.

Kampovanje u podnožju Vrmca

 Nekad su u kampu ljetovali u šatorima, umjesto u sadašnjim bungalovima, koji su postepeno građeni od petog ka prvom platou. Maksimalni kapacitet bungalova je 49 ležajeva, od dvokrevetnih do četvorokrevetnih, sve po potrebi, tu je restoran za objedovanje, a okolo je šuma brda Vrmac.

-Veliko je interesovanje, otvoreno je za sve, a najviše je primamljivo ljudima koji dolaze ovdje godinama, starijima koji dolaze na odmor i u više smjena, nešto na što su navikli jer su tu stalno. I ako odu negdje drugo na odmor, ovdje dođu makar jednom u sezoni. Ovo mjesto privlači i mlade ljude, dolaze velike grupe po petoro do desetoro, pa se sprijateljuju ovdje, što isto utiče na posjećenost kampa.

Cijene su izuzetno povoljne, uz minimalna poskupljenja na tržištu- uračunati su troškovi prevoza, hrane i boravišne takse-  za boravak od deset dana po osobi 180 eura, a za smjenu od sedam dana oko 140 eura, objašnjava nam Žikić, koji ima svoje asistente za organizovanje društvenog života u kampu.

-Ovo znači puno za one koji nemaju mogućnost ili ne vole komfor luksuznih hotela, zanimljivo je za one koji vole da konstantno budu okruženi ljudima, tokom cijelog dana, uvijek imaš društvo oko sebe. Pored toga, u prirodi smo. Naši gosti imaju tri obroka u fiksno vrijeme, raspored za kupanj- topla voda se uključuje od 18 sati, pošto se grije na solarne panele, a tokom cijelog dana ima hladne vode.

Kampovanje u podnožju Vrmca

Poslije doručka od 10 sati ako ima djece koja ne umiju da plivaju, postoje animatori koji su tu da pomogniu I da ih nauče da plivaju, postoje animatori za KZP(kulturno-zabavni program), a poslije ručka od 15-16 sati je radionica za djecu i uveče oko 21 h kreće kulturno-zabavni program. Organizujemo “igre bez granica”, maskembal, uglavnom za djecu, ali ponekad imamo aktivnosti za tinejdžere. Nekad se pušta tradicionalna muzika, kola, što stariji vole, tako da i njima bude zanimljivo, pojasnili su nam Mila, Saša, Nađa i Aleksandar, iz “štaba” odreda “Lola”.

Sezona u Kampu zatvara se krajem avgusta kada će ovdje ljetovati oko stotinu mladih izviđača/planinki.

/Tekst i foto: M.D.Popović/

Najčitanije