16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kampanja “Zaustavimo nasilje” u Budvi i Kotoru

Zaustavimo nasilje

U sklopu kampanje UNICEF-a i Vlade Crne Gore „Zaustavimo nasilje“, uz podršku EU i Telenor fondacije, u utorak 21. marta, biće otvorena izložba “Muzej porodičnih sjećanja” i organizovani javni razgovori na temu odnosa roditelja i djece na dvije lokacije: u Akademiji znanja u Budvi u 10 sati, kao i u Kotoru, u Kinu Boka (Stari grad), u 13 sati.

Tim povodom će građani Budve i Kotora imati priliku da sa stručnjacima iz Udruženja psihologa, kao i gradonačelnicima ovih opština – Draganom Krapovićem u Budvi i Vladimirom Jokićem u Kotoru, šefom predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Bendžaminom Perksom i izvršnom direktoricom NVO Roditelji Kristinom Mihailović, razgovaraju o odnosima u porodici i dobrim praksama roditeljstva.

Dragana Mitrović, dobitnica nagrade Oktoih, pridružiće se kampanji u Budvi, dok će to isto u Kotoru učiniti poznati crnogorski reditelj i direktor Kotorskog festivala pozorišta za djecu Petar Pejaković.

Sa Draganom Djurašević na ovu temu razgovarala je urednica programa Radio Budve, Branka Čvorović, a razgovor možete poslušati u Budvanskoj hronici od 17:30h.

U skladu sa porukom većine građana Crne Gore (77%) koji smatraju da roditeljima treba pružiti pomoć u vaspitavanju djece bez nasilja, ovi događaji imaju za cilj da se, kroz razgovor sa građanima, prepoznaju servisi podrške koji su roditeljima potrebni na lokalnom nivou i na čijem uspostavljanju opštine mogu raditi zajedno sa civilnim i privatnim sektorom, stručnjacima i roditeljima.

„Kroz adekvatne usluge za roditelje možemo drastično da smanjimo i spriječimo međugeneracijski ciklus nepovoljnih iskustava u djetinjstvu“ ističe Perks i dodaje da je cilj javne debate kampanje „Zaustavimo nasilje“ identifikovanje i uspostavljanje efektnih i „međupovezananih servisa kojima se promoviše pozitivno roditeljstvo i zaštita od nasilja i nepovoljnih iskustava tokom čitavog djetinjstva“.

U oba grada će, tom prilikom, biti otvoren Muzej porodičnih sjećanja, koji će svi zainteresovani građani moći da posjete i nakon ovih događaja.

zaustavimo nasilje

Radi se o jedinstvenoj izložbenoj postavci nastaloj od porodičnih sjećanja. Lični predmeti pričaju priče o različitim porodičnim iskustvima djece, roditelja, baki i đedova, podsjećajući na važnost porodice u životu svake osobe, bila ona dijete ili odrasli čovjek. Neki predmeti govore o sreći, a neki o bolu i povredama iz djetinjstva.

Svi zainteresovani građani mogu ovom Muzeju pokloniti neku svoju priču i lični predmet i tako se pridružiti razgovoru o porodici, djetinjstvu i roditeljstvu, te otvaranju razgovora o bolnim iskustvima iz djetinjstva. Muzej će, u okviru kampanje, dijeliti porodična sjećanja sa građanima širom Crne Gore u želji da svaka porodica bude mjesto s više podrške, ljubavi i poštovanja za svakog njenog člana.

Kampanja „Zaustavimo nasilje“ zasniva se na nacionalno reprezentativnom istraživanju UNICEF-a iz decembra 2016. koje pokazuje da je generalno niska svijest društva o tome što je nasilje, kao i visoka tolerancija društva prema nasilju. Naime, svaki drugi građanin smatra da je fizičko kažnjavanje djece prihvatljivo, kao i da vikanje na dijete nije nasilje. Jedna trećina građana smatra da šamar i prijetnje djetetu nijesu nasilje, dok jedna četvrtina ucjenjivanje ne prepoznaje kao jedan vid nasilja u vaspitavanju djece. Većina građana (77%) smatra da roditelji ne treba da dozvole djetetu da preispituje njihove odluke.

Kroz lokalne događaje, kampanja „Zaustavimo nasilje“ poziva cijelo društvo, a posebno stručnjake, da se ujedine s roditeljima u potrazi za rješenjima koja će omogućiti i roditeljima i djeci da rastu zajedno.

 

Najčitanije