20 C
Kotor

Slušaj online radio

„Kapetan od snova, Ivo Vizin” otvara Kotorski festival pozorišta za djecu

put na mjesec

Kotorski festival pozorišta za djecu (KFPD) počinje danas na Ljetnoj pozornici, svečanim otvaranjem i predstavom „Kapetan od snova, Ivo Vizin”, rađenoj u koprodukciji Kulturnog centra festivala i Gradskog pozorišta iz Podgorice, a trajaće do 12. jula.

Kako je kazao direktor Festivala Petar Pejaković na pres konferenciji, očekuje nas 109 programa i oko 80 pratećih animacionih programa na trgovima grada. U pozorišnom programu publika će biti u prilici da odgleda ukupno 16 predstava na Ljetnjoj pozornici i na sceni Kulturnog centra.

„Predstava iz Norveške predviđena je za bebe, a po prvi put gostuje predstava science fiction žanra, kao i predstava „Lagarije”, rađena po filmu jedinog našeg Oskarovca Dušana Vukotića. Dolaze nam učesnici iz 19 zemalja, čime je festival opravdao svoj status manifestacije od nacionalnog značaja, ali i najznačajnije manifestacije ovoga tipa u regionu, pa i šire. Ove godine imamo i veoma bogate teorijske programe, koji će se baviti različitim pitanjima važnim za pozorište i uopšte stvaralaštvo za djecu. U tom smislu, do sada imamo najbogatiji festivalski program”, saopštio je Pejaković.

On ističe da će i ove godine biti održane radionice posvećene edukaciji djece i mladih.
Glumac Milivoje Mišo Obradović ove godine priključio se timu Kotorskog festivala kao njegov promoter. Do sada je učestvovao kao akter praveći i igrajući predstave, a bio je i član žirija.
,,Festival je od nacionalnog značaja i jedan od najznačajnijih festivala u regionu. Način na koji se ovaj festival od samog osnivanja bavi sa djecom je nestvaran i nesvakidašnji. Dvanaest dana Kotor zapravo postaje dječja republika i u Kotoru vlada djecijarhat. Mi-odrasli koji se družimo sa djecom, ali i svi odrasli koji posjete festival, imamo priliku da zaista nešto i naučimo. Žao mi je što je situacija u Kotoru ovakva i što ovako značajan festival funkcioniše otežano zbog aktuelne političke situacije. Zbog onoga što mi kao odrasli nismo u stanju da riješimo, nažalost trpe djeca”, poručio je Obradović.

Direktorica Turističke organizacije Kotor, Ana Nives Radović istakla je značaj KFPD za turističku ponudu Kotora.

,,TO Kotor je sa stranim medijima, poput The Guardian”-a i National Geographic-a, odradila kampanju za sadržaje koji se konkretno tiču djece. Evidentno je da se na ovo područje dolazi ne samo zbog prostorne umjetnosti koja nas okružuje, već i one vremenske. Smatramo da bi promocija Kotora prema bilo kojem tržištu segmentu ili kategoriji, bez kotorskog Festivala pozorišta za djecu bila nepotpuna”, smatra Radović.
Prodaja karata za predstave Kotorskog festivala pozorišta za djecu počela je danas, na kamenom kiosku, ispred glavnih gradskih vrata.

Najčitanije