7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Katedrala u Kotoru čuva relikviju Svetog Valentina

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru

Danas obilježavamo Svetog Valentina ili popularnije rečeno Dan zaljubljenih.

Sveti Valentin bio je ljekar, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu. Odlikovao se mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod hrišćana. Ipak je mučeničkom smrću preminuo 269. godine na Flaminijskoj cesti. Od 15. stoljeća. Valentina su počeli poštovati kao zaštitnika zaljubljenih parova.

Sveti Valentin se slavi već u ranom srednjem vijeku, posebno u Engleskoj, a poslije u cijelom svijetu. Poznato je da su u 16. stoljeću mladići ostavljali ljubavne poruke i čestitke na pragu svoje odabranice. Čestitke su bile pažljivo izrađene, obrubljene čipkom ili ukrasnom vrpcom i to su vjerojatno bile prve čestitke i razglednice ikada poslane.

Postoje još mnoge legende o Svetom Valentinu a Valentinovo je, vremenom, postalo praznik zaljubljenih i kao takvog ga obilježavaju svi koji se vole, a da često i ne znaju zašto se praznik ljubavi slavi baš 14. februara.

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru
Riznica katedrale Svetog Tripuna u Kotoru čuva relikvij Svetog Valentina koji potiče iz 16. stoljeća

„Relikvija Svetog Valnetina je od nekuda došla u Kotor i napravljen je relikvijar, koji prema stilskoj analizi pripada kotorskom zlatarstvu 16. stoljeća. Izrađen je od pozlaćenog srebra. Križ u kojem je relikvij Svetog Valentina nekada se nosio, postavljao se na vrh sprave u kojoj se polažu srebrni relikvijari antropomorfni u obliku ruku i nogu koje nosi Bokeljska mornarica u procesiji za dan Svetog Tripuna“ – kazao nam je don Anton Belan.

Križ Svetog Valentina u procesiji

Međutim, nije poznato kako je u 16. stoljeću relikvij Svetog Valentina došao u Kotor, kao i mnogi drugi u to vrijeme.

O komercijalizaciji Svetog Valentina don Anton Belan kaže:

„Kult Svetog Valentina meni nije poznat da je postojao u vrijeme Mletačke Republike. Ni u zadnje vrijeme nije postojao tako jaki kult ali sama prisutnost relikvijara govori da je bio u upotrebi na ovim prostorima, kada, gdje i u koje vrijeme nije nam poznato.

Danas je proslava Svetog Valentina komercijalizovana, prvo na zapadu pa sada sve više prodire i kod nas. Crkva je protiv takvog poštovanja relikvija ili svetaca“.

Don Anton Belan – foto Boka News

Za relikviju Svetog Tripuna znamo iz prvih pisanih historiografskih podataka kod bizantskog cara Konstantina Porfirogeneta koji piše djelo o upravljanju carstvom oko 950. godine, u kome konstatuje da Kotor časti moći Svetog Tripuna“ – kaže don Belan.

Relikvijar Svetog Valentina u Kotoru

Pravoslavni vjernici danas slave Svetog Trpuna koji je kao i Sveti Valentin svetac nepodijeljene crkve, skoro da su u isto vrijeme podnjeli smrt, Tripun 250. godine, Valentin 273. godine, čije životopise nam donosi Jeronimski martirologij.

„Osjeća se određeno protivljenje pravoslavne crkve prema kultu Svetog Valentina, a to znači protivljenje zajedničkoj tradiciji, jer kult Valentina je prisutan i na istoku, on se slavi krajem jula. Ako neko misli da kult Svetog Valentina ugrožava kult Svetog Tripuna koji se na istoku slavi istoga dana kada i Valentin onda duboko griješi jer može tog dana poći u pravoslavnu crkvu u Kotoru i vidjeti koliko je kršćana prisutno na dan Svetoga Tripuna koji ga časte. Svetac umire kada se gubi njegovo slavljenje i čašćenje. Sveti Tripun je 1208. godina prisutan u Kotoru. Da su pravoslavni vjernici prisutni na Tripun dan ako ne 3. februara, ono 14. februara, gdje bi stali obzirom na broj koliko ih je u Kotoru. Prema tome kult Svetog Tripuna kod pravoslavnih vjernika u Kotoru i Crnoj Gori nije zaživio…“ – zaključio je don Anton Belan.

Najčitanije