17 C
Kotor

Slušaj online radio

Katič, Platamuni i Stari Ulcinj čekaju zaštitu

Platamuni-sa jugozapadne-strane / foto D. Varda

Tri morske zone ,,Katič“ – od rta Skočiđevojka do uvale Maljevik, ,,Platamuni“ – od rta Platamuni do uvale Žukovac i ,,Stari Ulcinj“ – od uvale Valdanos do rta Ademov kamen čekaju da budu zaštićene. Javna rasprava za Platamune je u toku i trajaće do 17. decembra, dok se finalizacija studija za Katič i Stari Ulcinj očekuje polovinom decembra.

Kako je Pobjedi kazala dr Vesna Mačić iz Instituta za biologiju mora, u pogledu proglašenja zaštićenih morskih područja ,,suštinski i dalje tapkamo u mjestu“.

Projekat

– Agencija za zaštitu prirode i životne sredine, u okviru GEF projekta ,,Promovisanje upravljanja zaštićenim područjima kroz integrisanu zaštitu morskih i priobalnih ekosistema u obalnom području Crne Gore (C/MPA)“ radi na izradi tri studije zaštite, koje prema našem zakonu treba da usvoji Vlada pa tek onda da se proglase zaštićena područja – objasnila je Mačić.

Prema njenim riječima zaštićene zone u moru treba da obezbijede opstanak zaštićenih vrsta i staništa i bolji oporavak, prije svega, ribljih populacija.

– U tim zonama prisustvo čovjeka nije zabranjeno, ali su njegove aktivnosti definisane posebnim pravilima u skladu sa potrebama oporavka i očuvanja morske životne sredine – kazala je Mačić.

Agencija za zaštitu prirode i životne sredine dostavila je Nacrt Studije zaštite za zaštićeno područje ,,Platamuni“ Ministarstvu održivog razvoja i turizma, koje je uputilo javni poziv naučnoj i stručnoj javnosti, privrednim subjektima, nevladinim organizacijama, udruženjima, građanima i svim zainteresovanim subjektima, za učešće u javnoj raspravi o Nacrtu akta o proglašenju zaštićenog područja ,,Platamuni“ i Nacrtu Studije zaštite, u periodu od 17. novembra do 17. decembra ove godine.

Petrovac – Crnogorsko društvo ekologa

Finiš studija

Kako su Pobjedi kazali iz Agencije za zaštitu prirode i životne sredine, u toku je rad na studijama za ostrvo Katič i širu zonu ostrva Stari Ulcinj, a njihova finalizacija se očekuje sredinom decembra.

– Studije zaštite za zaštićena područja ,,Platamuni“, ostrvo Katič i širu zonu ostrva Stari Ulcinj, predstavljaju sveobuhvatne studije u kojima su obrađena pitanja od značaja za ove lokalitete, i koje kao zakonski preduslov su nužna osnova za zaštitu pomenutih područja tj. održivo upravljanje u skladu sa zahtjevima zaštite prirode – naglasili su iz Agencije.

Oni ističu da crnogorska obala kao i podmorje predstavljaju veoma vrijedno ali u isto vrijeme i veoma osjetljivo područje.

– Prepoznate mnogobrojnim nacionalnim dokumentima u ramatranje su uzete tri oblasti – područje Platamuna, ostrvo Katič i šira zona osrtva Stari Ulcinj, pa se pristupilo izradi studija zaštite za ta tri potencijalna morska područja. Riječ je o značajnim dokumentina koji za svrhu imaju sprovođenje adekvatnih mjera očuvanja i zaštite vrsta i staništa, mjera kontrolisanog korišćenja bioloških resursa, očuvanja i unapređivanja biološke raznovrsnosti posebno prepoznatih vrsta i staništa. Predviđaju i mjere očuvanja prirodnih svojstava morskog ekosistema, kao i sprečavanja aktivnosti koje mogu ugroziti posebne ili značajne komponente biodiverziteta – objasnili su iz Agencije.

Pomenute studije, kako su dodali, sadrže i važan razvojni aspekt budućih zaštićenih područja koji se zasniva na ekonomskim i društvenim razvojnim planovima, programima i projektima sa definisanim režimima/stepenima zaštite, kao i racionalnom korišćenju prirodnih vrijednosti i resursa radi njihovog trajnog očuvanja.

Aktivnosti

– Kompleksnim odnosima između antropogenih aktivnosti i prirodnog okruženja javlja se pojava izraženih pritisaka na prirodne resurse, s obzirom na to da je obalno područje u cjelini, a posebno uži obalni pojas, svojim prirodnim, kulturnim i pejzažnim vrijednostima karakteristično po visokom razvojnom potencijalu – kazali su iz Agencije.

Kako poručuju u cilju očuvanja obalnog i marinskog područja od posebnog interesa u proteklom periodu sprovođene su brojne aktivnosti usmjerene na definisanju zona i utvrđivanju njihovog ekološkog značaja.

Mačić: I Kotorsko-risanski zaliv treba da bude zaštićen

Dr. Vesna Mačić

Dr Mačić naglašava da je Kotorsko-risanski zaliv pod Uneskovom zaštitom kao prirodno i kulturno dobro a trebalo bi da dobije veći nivo zaštite.

– Opština Kotor je na moju, odnosno inicijativu Instituta za biologiju mora, od prije godinu, inicirala postupak prema Agenciji za zaštitu prirode i životne sredine o stavljanju vrulja (podmorski izvori slatke vode) pod preventivnu zaštitu zbog jedinstvenih zajednica korala na ta dva lokaliteta – Sopot i Dražin vrt, ali ta pravna procedura i dalje nije završena – istakla je Mačić.

Izvor:Pobjeda

Najčitanije