20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

MedFund i Morsko dobro podržavaju efikasno upravljanje prvim morskim zaštićenim područjima u Crnoj Gori

Foto JP Morsko dobro

Regionalni projekt „Build back a blue and stronger Mediterranean – Izgraditi ponovo plavi i jači Mediteran“


MedFund, fond za zaštitu posvećen Mediteranskim morskim zaštićenim područjima, i Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, preduzeće odgovorno za upravljanje morskim zaštićenim područjima (MZP) u Crnoj Gori, sa zadovoljstvom objavljuju saradnju u cilju podrške upravljanja prvim proglašenim morskim zaštićenim područjima u zemlji: Parkovima prirode “Platamuni” i “Katič”. 

Ovo partnerstvo predstavlja značajno dostignuće u očuvanju mora za Crnu Goru i Mediteran. Pokrivajući 10km² i 27km², morska zaštićena područja “Platamuni” i “Katič” obuhvataju različita morska staništa, uključujući koraligene zajednice, livade morske trave i važna područja za razmnožavanje različitih morskih vrsta.

Saradnja između MedFund-a i Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Crne Gore ima za cilj da obezbijedi efikasno upravljanje, promoviše lokalnu upravu, unaprijedi nadzor, podigne svijest o značaju očuvanja ovih područja, prati ekološke koristi i podrži održivo korišćenje ovih dragocijenih morskih ekosistema.

U periodu od 5 godina, MedFund će obezbijediti finansijsku pomoć, tehničku ekspertizu i unapređenje kapaciteta kako bi se omogućila implementacija planova upravljanja i poboljšala dugoročna održivost morskih zaštićenih područja. Ovo partnerstvo je dio regionalnog projekta pod nazivom „Build back a blue and stronger Mediterranean – Izgraditi ponovo plavi i jači Mediteran“, koji je finansiran od strane Globalnog fonda za životnu sredinu (GEF) i podržan od Conservation International (CI), kako bi se poboljšala zaštita mora i obale u Mediteranu

.„Oduševljeni smo što sarađujemo sa Javnim preduzećem za upravljanje morskim dobrom Crne Gore u podršci upravljanju morskim zaštićenim područjima “Platamuni” i “Katič” “, rekao je Romain Renoux, direktor MedFund-a.

Foto JP Morsko dobro

„Ovaj zajednički napor pokazuje snagu partnerstva u pokretanju efikasnih inicijativa za očuvanje mora i naglašava našu posvećenost očuvanju morskog biodiverziteta Crne Gore i Mediterana.“„Potpisivanje ovih ugovora o grantu je od velikog značaja za Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, imajući u vidu da smo nedavno uspostavili 3 morska zaštićena područja u Crnoj Gori i da smo na samom početku upravljanja ovom novom oblašću. Čast nam je i zadovoljstvo što je MedFund pokazao interesovanje za morska zaštićena područja u Crnoj Gori. Podrška MedFund-a je veoma važna za naše preduzeće i nadamo se da ćemo u narednih 5 godina uspješno sarađivati, kako na ovim, tako i na budućim projektima, u cliju očuvanja morskog biodiverziteta“, kazala je Ivana Franeta, pomoćnik direktora Javnog preduzeća.

MedFund je vodeći fond za zaštitu prirode sa sjedištem u Monaku posvećen podršci održivom upravljanju morskim zaštićenim područjima u mediteranskom regionu. Kroz svoju finansijsku pomoć, tehničku ekspertizu i programe izgradnje kapaciteta, MedFund blisko sarađuje sa vladama, lokalnim zajednicama i partnerskim organizacijama na zaštiti jedinstvenog morskog biodiverziteta Mediterana i promovisanju dobrobiti priobalnih zajednica. Do danas, MedFund podržava 15 morskih zaštićenih područja u 7 mediteranskih zemalja.

Najčitanije