15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Kavač – krave i dalje uništavaju privatne bašte i voćnjake (foto)

Problem lutajuće stoke, koja upada na imanja praveći ogromnu štetu na obroncima Vrmca, mještanima Kavča, Gradiošnice, Gornje Lastve, nastavlja se nesmanjenim intezitetom.

Najnoviji slučaj dogodio se noćas kada su lutajuće krave i goveda upale na imanje Nenada i Vjere Vučetić u Kavču i opustošile baštu i voćnjak.

„Ovo traje godinama, uništili su nam trešnje, bademe smokve… Ovu baštu smo ogradili željeznim mrežama kako bi je zaštitili ali ni to nije bilo dovoljno. Tokom noći su je razvalili ušli i pojeli preko 50 kilograma paradajza, boraniju, plavi patlidžan, papriku, blitvu, raštan, kukuruz… Živimo od penzije i ovo što proizvedemo nam mnogo zanči. Povrće nismo kupovala i sada smo preko noći ostali bez svega ovog. Neka su nam čeljad zdrava ali ovo je za nas veliki gubitak“ – kaže rezignirano za naš portal Vjera Vučetić.

Lutajuća stoka uništila baštu porodice Vučetić

-Noću Kavčom odliježe urlik bikova. To su divlja goveda koja preskaču međe, ograde, skaču veoma lako preko stijena, ruše sve pred sobom, to je pravi stampedo. Ova krda predstavljaju veliku opštu opasnost. Noću se kreću nekontrolisano po lokalnom putu koji je izuzetno prometan, i povezuje Kavač sa Tivtom i Kotorom. Preživjet ćemo i bez bašte, ali upozaravam po ko zna koji put na opasnost. Niko ne reaguje godinama, goveda je sve više, izgleda dok se ne dogodi tragedija niko neće reagovati, kazao nam je Nenad Vučetić.

Lutajuća stoka uništila baštu porodice Vučetić

„Noću kada se vraćam sa posla stoka mi zna prepriječiti put, jedne večeri su mi oštetili retrovizor, uopšte nije prijatan taj susret. Prijavljivala sam problem policiji i komunalnoj inspekciji ali ništa. Lutajuću stoku možete sresti i u sred bijela dana, o kakvom je problemu najbolje znaju mještani, ali o tome niko od nadležnih ne mari…“ – kazala nam je Anita Vučetić.

Tokom boravka naše novinarske ekipe u Kavču brojni mještani su nam se požalili na ovaj više decenijski problem. Žalbi je sve više, a ove pojave su sve češće, nemoćni smo… Kažu problem je prije više godina stigao i do Parlamenta Crne Gore ali vlast ne želi da riješi ovaj problem.

Izvor:M.M

Najčitanije