26.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Kineski avioni i brodovi prešli crtu razdvajanja

Taivan Foto: Tingshu Wang / Reuters

Tajvansko ministarstvo obrane objavilo je da je više kineskih brodova i zrakoplova jutros prešlo crtu razdvanja.

Tajvan je kineske vojne vježbe nazvao vrlo provokativnima “bilo da se radilo o lansiranju balističkih projektila ili namjernom prelasku središnje linije tjesnaca”.

“Pridržavajući se načela pripreme za rat, a ne traženja rata, nacionalna vojska će zajedno raditi na čvrstoj obrani suvereniteta i nacionalne sigurnosti”, kaže se u tajvanskom priopćenju.

Tajvansko ministarstvo obrane kaže da je njegova vojska podigla avione, poslala brodove i rasporedila kopnene raketne sustave za praćenje situacije nakon što su jutros kineski avioni i brodovi ponovno prešli sredinu Tajvanskog tjesnaca dok Kina provodi velike vojne vježbe u zonama koje okružuju Tajvan.

Tajvanska vojska pripremit će borbenu spremnost, ali neće tražiti rat, dodalo je ministarstvo obrane.

Meng Xiangqing, profesor na Sveučilištu za nacionalnu obranu pridruženom kineskoj vojsci, gostovao je na kineskoj državnoj televiziji CCTV hvaleći točnost gađanja kineskih snaga.

“Naše vježbe ovog su puta uključivale testove bojevog gađanja i bilo je to prvi put da su projektili preletjeli otok Tajvan”, rekao je Xiangqing.

Dodao je da su rakete prošle kroz zračni prostor koji gusto pokriva proturaketni sustav Patrot koji bi trebao biti ključna obrana od kineskih borbenih aviona.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije