21.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Kineski predsjednik doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina

Kineski predsjednik doputovao u Srbiju Foto: Marko Djurica / REUTERS

Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina. Na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem.

Xi Jinping doputovao je simbolično na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. godine bombardirano kinesko veleposlanstvo u Beogradu u kojem su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je ranjeno.

Zrakoplov kineskog šefa države doletio je u pratnji MIG-ova Vojske Srbije, a u zračnoj luci dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.

U čast posjeta kineskog predsjednika Kula Beograd u komplesku Beograd na vodi osvijetljena je večeras bojama nacionalnih zastava Kine i Srbije.

Kina je u Srbiji angažirana u brojnim infrastrukturnim projektima – gradnji željeznice i autocesta, nacionalnog stadiona, rekonstrukciji termoelektrana. Kineske tvrtke vlasnici su i važnih resursa – željezare u Smederevu, te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i diljem Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom.

Srbija svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će će stupiti na snagu od srpnja ove godine.

Sporazum, potpisaan 17. listopada u Pekingu, obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, što je u Beogradu ocijenjeno kao “događaj od povjesnog značaja za Srbiju”, i to “ne samo s aspekta ekonomije nego i vanjsko-političke pozicije”.

Uoči posjeta kineskog šefa države Vučić je istaknuo da se Srbija ponosi “čeličnim prijateljstvom s Kinom”.

Kako je ranije najavljeno, Xija prati na turneji čak 400 političkih dužnosnika i gospodarstvenika.

Svečani službeni doček uz najviše počasti slijedi u srijedu prijepodne ispred Palače Srbije, a tijekom susreta izaslanstava dviju država očekuje se potpisivanje 30-ak bilateralnih sporazuma.

Najčitanije