8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Klapa “Stari kapetan” pjesmom pola vijeka grli Herceg-Novi i Boku

Klapa Stari kapetan

Pola vijeka klape Stari kapetan obilježeno je sinoć u Dvorani Park, promocijom monografije pod naslovom „Novi pjesmom zagrljen“. Za tu priliku, u foajeu je priređena posebna atmosfera – prostor je preoblikovan u novsku konobu sjećanja na 50 godina rada klape, a ispunili su ga pjesma i prijatelji.

Povodom pet decenija podrške i saradnje sa Starim kapetanom dodijeljeno je pet plaketa: posthumno osnivaču i prvom muzičkom rukovodiocu Jusufu Omeragiću, najstarijem članu koji je svih 50 godina u klapi Vuku Vujnoviću, jedinoj dami koja je bila članica Ankici Vujnović, Iliji Baliću za istrajnu pomoć u radu i predsjedniku Opštine Stevanu Katiću za zajedništvo u stvaranju kulturne scene Herceg Novog, nesebičan doprinos i podršku obilježavanju jubileja i objavljivanju monografije.

Zahvaljujući se na plaketi, predsjednik Katić je istakao da je ona simbol dugogodišnje saradnje između Herceg Novog i klape Stari kapetan. Poželio je slavljeniku da još mnogo decenija njeguje tradiciju klapskog pjevanja, kao nematerijalne svjetske kulturna baština uvrštene na Unesko listu, da unosi duh Mediterana, ljubav i vedrinu gdje god da se pojavi.

„Pjesme Starog kapetana postale su nezvanične himne našeg grada i Boke kotorske. Mnogi Novljani rasuti po svijetu, kao i svi oni koji vole ovaj grad, pjevali su „Dolazim Boko“ radujući se ponovnom susretu sa Herceg Novim. Uz Stari kapetan su odrasle mnoge generacije, slaveći uz dobru pjesmu život i svoj grad. Zbog svega toga, Opština Herceg Novi danas, kao i tokom proteklih pola vijeka, pomaže i podržava rad klape Stari kapetan, prepoznajući njihov značaj. Oni to uvijek vraćaju na najljepši način – pjevajući o Novom, za Novi i sa Novim“, kazao je Katić.

Klapa Stari kapetan

O monografiji su govorile autorka Vitka Vujinović, a ispred Javne ustanove „Herceg-fest“ kao izdavača, direktorica Gordana Porobić Krcunović.

Porobić Krcunović je čestitala Starom kapetanu 50 godina „plovidbe morem muzike, čuvajući autentični bokeljski muzički izraz i svjedočeći u načinu života čovjeka iz Boke“. Istakla je da monografija nastala povodom obilježavanja jubileja predstavlja istorijski dokument i neprocjenjiv prilog očuvanju tradicije klapske muzike u Herceg Novom i Boki Kotorskoj.

„Satkana je od priča i svjedočenja bivših i sadašnjih članova Starog kapetana, govori o načinu na koji je nastajala klapa, o njenom repertoaru koji se godiama i decenijama obogaćivao, o autorima kompozicija i tekstova, o festivalima na kojima su njeni članovi učestvovali i osvojenim nagradama. Sve ove priče, objektivne, ali i lične, čine jednu veliku muzičku priču o Novom, Boki i Mediteranu koja nosi simbolično ime Stari kapetan po starom kapetanu Štumbergeru“, kazala je Porobić Krcunović.Kako je poručila, monografija „Novi pjesmom zagrljen“ motiviše na dodatno etnomuzikološko istraživanje klapske muzike u Herceg Novom i njenog lokalnog specifikuma, koje bi bilo dobro dokumentovati i objediniti. Takođe, kazala je da ovaj jubilej obavezuje i na razmišljanje o sistematičnijem pristupu njegovanju klapske muzike u Herceg Novom i o nekoj vrsti institucionalizovanja, zaštite i očuvanja ovog kulturnog blaga, za šta u regionu postoje dobri primjeri.

Autorka Vitka Vujnović je među korice monografije zabilježila razgovore sa nekadašnjim i sadašnjim članovima klape, potrudivši se, zajedno sa saradnicima, da se u knjizi nađu imena svih onih koji su u klapi barem i kratko radili.

Klapa Stari kapetan

„Klapa Stari kapetan, baš kao nekada Bokelji u društvenom i kulturnom smislu jeste dio srca i duše Herceg Novog, zaliva pod Novim, onog beskrajnog plavetnila naspram grada, svih ljubavi i svih čežnji koje nosimo kada Novi makar i na kratko napustimo“, kazala je Vujnović i istakla da je cilj pisanja i objavljivanja monografije prenijeti ljubav prema klapskom pjevanju na mlade, „jer su klapske pjesme odjek naše prošlosti čiji eho treba da boji i buduće vrijeme“.

„Uostalom nema toga što klapa nije rekla pjesmom, a pjesma zrači i znači svakome na neki drugi način, a opet tvoreći sklad i harmoniju. To može biti nauk za sve i za cio život“, zaključila je Vujnović.

Prisutne je pozdravila i Ankica Vujović, dobitnica plakete koja cijelu deceniju bila jedini ženski glas, kao i član klape, Duško Šarović.

Klapa Stari kapetan

Kroz minulih pola vijeka publiku su vodili Željka Čepić i Danilo Babović – od osnivanja klape Mimoza u okviru KUD Sloga u Đenoviću, prekom promjene imena u Stari kapetan, koncerata, nastupa, druženja, pa sve do pedesetog rođendana.

Za likovnu opremu monografije „Novi pjesmom zagrljen“ zaslužan je Vojislav Vojo Kilibarda, o prelomu su brinuli Ivana Mrkajić i Nebojša Glumac, dok je korekturu uradila Milina Kovačević. Na promociji je prikazan kratak video koji je urađen u produkciji Radio televizije Herceg Novi.

Najčitanije