20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Književno veče povodom 100-godišnjice rođenja Luke Brajnovića

Luka Brajnović

Književno-naučni kolokvijum, povodom 100-godišnjice rođenja Luke Brajnovića, u organizaciji Matice hrvatske, Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj i Društva hrvatskih književnika, održaće se u petak 25. oktobra sa poečtkom u 19 sati, u Galeriji solidarnosti (Palata Pima).

Ovom prilikom biće predstavljene četiri knjige: “Oproštaji i susreti: sjećanja iz rata i izgnanstva”, “Mjesečina u uljiku: izabrane pjesme”, “More mog djetinjstva: izabrane pjesme” i “Služiti istini: memoari, članci, ogledi i studije”.

Osim predsjednice Ogranka Matice hrvatske u Boki kotorskoj Marije Mihaliček, govoriće: dr. sc. Željka Lovrenčić, prof. dr. sc. Vladimir Lončarević, mr. sc. Božidar Petrač i Slobodan Vuković.

Luka Brajnović, univerzitetski profesor, pjesnik i književnik rođen je u Kotoru 1919. godine. Pohađao je klasičnu gimnaziju na Korčuli i u Kotoru, a Studije prava na Sveučilištu u Zagrebu. Nakon rata emigrirao je u Španiju. Filozofski fakultet diplomirao je Pomploni. U tom gradu živio je do svoje smrti 2001. godine. Objavio je više knjiga na temu novinarstva, od kojih su najpoznatije posvećene upravo deontologiji informacije, a bio je i predavač novinarske etike na sveučilištu u Pamploni. Brajnović je napisao jedan od prvih udžbenika novinarske etike na području Europe, koji je i danas standard u učenju, kao i neke njegove spoljnopolitičke kolumne koje je ispisivao u dnevniku “Diario de Navarra”.

Brajnovićevo ime nosi ugledna međunarodna novinarska nagrada, ustanovljena još za vrijeme njegovog života, koja se dodjeljuje “profesionalcima koji su u svom radu na području komunikacije branili dostojanstvo ljudske osobe i temeljne vrijednosti slobode, tolerancije i solidarnosti”.

Nagradu su u posljednjih 20 godina dobila velika imena iz svijeta medija koja su se istakla u etičkom djelovanju: novinari, fotoreporteri, filmski reditelji, a posthumno ju je dobio i Siniša Glavašević 2001. godine za izvještavanje iz okupiranog Vukovara.

Najčitanije