17 C
Kotor

Slušaj online radio

Ko je i zašto srušio avion s ukrajinskim zarobljenicima?

Volodimir Zelenski

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zatražio je međunarodnu istragu nakon pada aviona u kojem su poginuli ukrajinski ratni zarobljenici. Istodobno, Kremlj je osudio “monstruozni čin” Ukrajine, a zakazana je i izvanredna sjednica Vijeća sigurnosti UN-a.

U padu avion u Belgorodskoj oblasti nadomak rusko-ukrajinske granice, prema tvrdnjama Rusije, poginulo je 65 ukrajinskih zarobljenika. Rusija tvrdi da je Ukrajina ta koja je oborila transportni zrakoplov, dok ukrajinska strana navodi da im nije rečeno da osiguraju zračni prostor kao u prijašnjim razmjenama zarobljenika.

Sve su oči uprte u Rusiju, koja prstom pokazuje na Kijev. List Ukrainska Pravda najprije je jučer ujutro napisao pa zatim povukao informaciju da je ukrajinska vojska oborila zrakoplov Iljušin-76 za koji se vjerovalo da je prevozio ruske projektile. Rusi pak tvrde da je srušen zrakoplov s ukrajinskim ratnim zarobljenicima.

– Očito je da se Rusi igraju sa životima ukrajinskih zarobljenika i članova njihovih obitelji te emocijama cijele naše nacije. Moraju se utvrditi sve jasne činjenice, naravno u mjeri u kojoj je to moguće s obzirom na to da se zrakoplov srušio na ruskom teritoriju. Čuo sam izvješće vrhovnog zapovjednika i Glavnog stožera. Obavještajna služba istražuje sve okolnosti, naša će država inzistirati na međunarodnoj istrazi, poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Rusija poručuje da nema preživjelih među 74 putnika od kojih su prema njihovim navodima 65 bili ukrajinski ratni zarobljenici. U Kijevu prema tim tvrdnjama postoji skepticizam. Avion je poletio s aerodroma Čkalovski blizu Moskve i letio prema Belgorodu. Pao je u polje kod sela Jablanova, 70 kilometara od Belgoroda.

Lavrov: Izvanredna sjednica VS-a

Moskva kaže da je Ukrajina srušila avion uz pomoć protuzračne obrane te da je Kijev znao kojom rutom putuju ratni zarobljenici jer je razmjena zarobljenika dogovorena na kontrolnoj točki Kolotilovka na rusko-ukrajinskoj granici. Vijeće sigurnosti u četvrtak se zbog tog slučaja hitno sastaje na zahtjev Moskve.

– Rušenje ruskog transportnog zrakoplova Iljušin-76 teroristički je čin. Ukrajinski ratni zarobljenici prevoženi su u Belgorodsku oblast, za sljedeću razmjenu dogovorenu između Moskve i Kijeva. Umjesto da se ona provede, ukrajinska strana na avion je izvela protuzračni raketni napad iz Harkivske oblasti, koji je za njega bio koban. Prije jednog sata zatražili smo hitnu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a, , poručio je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Kremlj osuđuje “monstruozni čin” Ukrajine

– Činjenica da su pobili vlastite zarobljenike, svoje građane koji su se praktički trebali vratiti kućama za 24 sata, to je monstruozan čin. Nitko ne može reći kakav će to utjecaj imati na izglede za produljenje procesa, rekao je glasnogovorik Kremlja Dmitrij Peskov. Ustvrdio je da Kijev nije ni potvrdio ni demantirao da je avion oboren ukrajinskim oružjem.

U zraku bio još jedan avion sa zarobljenicima?
Podaci o osobama koje su bile u tom avionu ne mogu se neovisno provjeriti.

– Nemamo dovoljno informacija da bismo komentirali ovu zrakoplovnu nesreću. Bilo bi nerazborito nagađati jer ne znamo koliko su izvještaji istiniti, izjavio je glasnogovornik američkog vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije