15 C
Kotor

Slušaj online radio

Koalicija građanskih listi koja vodi Tivat vraća mandat građanima, optužuju SDP i opoziciju…

Tivat – panorama

Koalicija građanskih listi Narod Pobjeđuje, Bokeški Forum i “Goran Božović-časno i odgovorno za bolji Tivat”, saopštila je danas da će na predstojećim vanrednim lokalnim izborima u tom gradu vladavina DPS-a nad Tivtom definitivno postati “stvar prošlosti i ružno sjećanje”.

Šesnaest odbornika te koalicije u utorak je svojim potpisima stalo iza formalne inicijative za skraćenje mandata aktuečnom sazivu SO Tivat koja je upućena predsjedniku lokalnog parlamenta dr Andriji Petkoviću i koju je on uvrstio u dnevni red sjednice SO zakazane za 10.februar.

Politička kriza u Tivtu traje još od septembr proše godine kada je SDP koja u 32-članom parlamentu Tivta ima jedno svog odbornika, bez detaljniheg obrazloženja, saopštila da zvanično povlači parlamentarnu podrškju koju je od lokalnih izbora 30.avgusta 2020. ta stranka do tada davala manjinskoj lokalnoj vlasti koalicije ti građanske liste. SDP i 15 odbornika opozicionih partija DPS, SD i HGI od tada bojkotuju sjednice SO Tivat i blokirju je, uskraćujući joj kvorum za rad.

“Koalicija građanskih listi koja je  30.avgusta 2020.g. izvojevala istorijsku pobjedu nad kriminalnom hobotnicom DPS i njihovim partnerima, donijela je odluku da vrati svoj mandat biračima. To smo uradili jer želimo da ostanemo dosljedni u odgovornosti prema vama koji ste nas birali, i da u novoj izbornoj utakmici potvrdimo da je vladavina DPS Tivtom stvar prošlosti i ružno sjećanje”- navodi se u zajedničom saopštenju listi NP, BF i GB koje je juče dostavljeno medijima.

Ističu da su proteklih mjeseci “strpljivo čekali od SDP jasne i konkretne odgovore o razlogu ukidanja manjinske podrške i njihove zvanične zahtjeve o uslovima pod kojima bi obnovili svoju podršku”, ali da ih ni do danas nisu dobili.

“Za sve vrijeme bojkota, SDP je insistirao da oni žele dogovor, a ne vanredne izbore. Stoga smo im dali maksimalno vrijeme da jednom zvanično formulišu svoje zahtjeve, iako su pojedine članice naše koalicije odavno bile na stanovištu da kontakti sa SDP treba da se prekinu, i da se ide na skraćenje mandata skupštine i prijevremene izbore.  Za sve to vrijeme, SDP je, pokazalo se, fingirao razgovore, “opipavao” puls članicama koalicije nekim idejama o uključivanju i drugih političkih subjekata u vršenje vlasti, i eventualnim “rekonstrukcijama” uprave. Sada je potpuno jasno da SDP nije imao drugih namjera sem da opstruira rad Opštine Tivat, i pokuša da unese razdor unutar naše koalicije. To je posljednjih dana kulminiralo i nekim otvorenijim pokušajima prekrajanja izborne volje Tivćana”- naveli su iz kiolaicije NP, BF, GB, dodajući da je stoga “čekanju došao kraj jer razvoj Tivta ne može više ni dan da čeka.”

“Evo prilike i svima u opoziciji koji su prizivali izbore da ih sa sigurnošću i na najbrži mogući način dobiju. Nadamo se da se sada neće uplašiti i promijeniti retoriku.”- poručili su iz manjinske vlasti Tivta, naglašavajući da opozicioni odbornici DPS, SD i HGI koji mjesecima govore o navodnom postupanju lokalne vlasti protivnom intetresima Tivta “sada imaju i priliku da dokažu na djelu odanost svom gradu, i pored glasanja za Odluku o skraćenju mandata aktuelnog skupštinskog saziva, učestvuju u raspravi o drugim izuzetno važnim tačkama dnevnog reda, poput Odluke o budžetu Opštine Tivat za 2022. godinu.”

Izvor:S.L.

Najčitanije