20.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Koalicija “Za budućnost Kotora”: Naša vizija razvoja je umjereni i održivi turizam

Za budućnost Kotora

Da opština Kotor posjeduje izvanredne tu­ri­stič­ke po­ten­ci­ja­le, kako za kulturni i vjerski, zdravstveni i sportsko-rekreativni, tako i za kruzing i nautički turizam poznata je činjenica, sa kojom se slažu svi kandidati na predstojećim izborima. Međutim, kako upravljati ovim značajnim resursom u sljedećem četvorogodišnjem periodu i valorizovati ga na najbolji način, uz najmanji mogući negativni uticaj na životnu sredinu i maksimum dobrobiti za građane, pitanje je koje nas razdvaja, saopštila je Desanka Ilić iz koalicije “Za budućnost Kotora”.

Vizija naše koalicije je umjereni i održivi razvoj turizma na zdravim osnovama, a to znači da se pažnja i energija usmjere prvenstveno na saniranju štetnih posljedica dosadašnjih megalomanskih planova turističkog razvoja i na realno izvodljive projekte i planove. Godinama, a možda već i decenijama slušamo pompezne najave novog hotela Fjord, marine, žičare itd. Po predizborinim obećanjim novi hotel Fjord ne samo da se do sada trebao izgraditi, već i amortizovati. Umjesto toga, bilo je potrebno više od decenije da se stari hotel samo sruši, da ne govorimo o ružnom izgledu grada pod zaštitom UNESCO-a.

 Nije bolja situacija ni u Risnu: prije nekoliko godina najavljena je rekonstrukcija hotela “Teuta” do nivoa od najmanje četiri zvjezdice, a ono što danas imamo u Risnu je ruševina koja podsjeća na prazna obećanja i tužnu istinu da je hotel kakav je bio prije prodaje i intervencije vlasnika mogao raditi i zapošljavati značajan broj radnika. Kao i mnogi drugi objekti. I da ne nabrajam dalje. S druge strane, lokacije koje su koristile generacije Kotorana kao svoje dobro pretvorene u zone za odabrane, tako da imamo čudnu situaciju: lokacije od davnina predviđene za hotel zjape prazne, sa ruševinama nekada poznatih zdanja, a nekada javne plaže i mjesta okupljanja postali zu zabranjene zone. To mora da se mijenja. Vrijeme je. Korona je pokazala da turisti dođu i odu, a mi ostajemo.

Devastacije nijesu pošteđeni ni kulturno-istorijski spomenici. U očekivanju žičare čija gondola nikako da stigne, zaboravilo se da se do San Đovanija može stići i pješke. Kakvo je sadašnje stanje Kotorskih zidina, idealne su za avanturistički turizam, ali ne i za turistu prosječne fizičke spremnosti. Učinimo zidine dostupnim svima.

Ono što želim da obećam građanima je da ćemo favorizovati realne, izvodljive i održive projekte od kojih će koristi imati naši građani a ne samo investitori sa egzotičnih destinacija. Sagledaćemo sve potrebe naših sugrađana, kako onih koji svoju egzistenciju zasnivaju na turističkoj djelatnosti, tako i onih kojima je turizam samo dodatno opterećenje u ljetnjoj sezoni, te zajedno sa vama, dragi sugrađani, ostvariti viziju stabilnog, održivog i za sve stanovnike opštine Kotor prihvatljivog turističkog razvoja, poručila je Desanka Ilić iz koalicije “Za budućnost Kotora”.

Najčitanije