15.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Kolač „Pine“ – slatki omaž Tivtu

Kolač Pine

Kolač „Pine“ inspirisan Tivtom od danas dio je stalne ponude Gourmet Corner-a, restorana i poslastičarnice hotela Regent Porto Montenegro.

Ovaj slatki omaž gradu Tivtu i njegovom čuvenom šetalištu je osmislio Marko Živković, lider kulinarskog tima hotela Regent.

„Ideja se rodila u susret webinaru za britanske agente specijalizovanih za prodaju luksuznih putovanja koji se održao proteklog mjeseca u cilju predstavljanja turističke i gastronomske mape Jadrana. Obzirom da živim i radim u Tivtu već sedam godina, fasciniran sam harmonijom kojom odiše šetalište Pine. Uživanje u suncu kojim je okupana omiljena riva Tivćana i posjetilica, te mirisu i hladu borova Gradskog (Mornaričkog) parka, inspirisalo me da ta zapažanja pretočim u osvježavajuću poslasticu. Tako su borovi parka poslužili kao inspiracija za bazu ovog kolača koju čini keks pravljen od pinjola, dok je toplina sunca kojom Tivat obiluje sadržana u marmeladi od fortunela. Kuglica od bijele čokolade i krem sira punjena je sirupom od istog voća te prelivena sirupom od ovih aromatičnih narandžastih bobica a krunisana karamelizovanim pinjolama“ – opisao je Živković genezu i strukturu novog, originalnog tivatskog kolača.

Pine kolač biće zaštitni znak ovosezonskog ljetnjeg menija Gourmet Corner-a.

Na ovaj način hotel „Regent Porto Montenegro“ nastavlja da u originalnim karakteristikama ili specifičnim sastojcima hrane lokalne zajendife, nalazi inspiraciju za svoju originalnu gastronomsku ponudu. Tako eltini hotel ranga pet zvjezdica naime, već nekoliko godina na meniju svojim gostima nudi vrhunska, tzv.hot cuisine  jela bazirana na lokalnim delicijama, poput upravo u ovom periodu godine aktuelnih divljih šparoga ili žućenice – cikorije.

Izvor:S.L.

Najčitanije