7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Komemorativni skup – 77 godina od najveće tragedije na moru, potapanja broda Cetinje

Foto CGNews

Komemorativnim skupom i polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi jutros je obilježeno 77 godina od najveće tragedije na moru – potapanja broda „Cetinje“, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata, saopštili su iz Agencije CGNews.

Tada je poginulo više od 200 putnika, uglavnom civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Italijana, pripadnika partizanske brigade “Garibardi”.

O žrtvama iz Boke u Drugom svjetskom ratu i burnoj prošlosti malog paraboroda govorio je predsjednik tivatskog UBNOR-a Mato Brguljan.

U ime Zajednice Italijana u Crnoj Gori obratio se Aleksandar Dender koji je ponovio da u međunarodnoj kosturnici u Donjoj Lastvi počivaju i ostaci 15 italijanskih partizana koji su nakon kapitulacije Italije prišli partizanima u Jugoslaviji.

Iz organizacije UBNOR-a danas je predloženo da se podigne novi spomenik žrtvama ove tragedije, kao I da se ona uvrsti u udžbenike istorije.

Vijence su položili predstavnici UBNOR-a, opštine Tivat na čelu sa predsjednikom Željkom Komnenovićem kao i predstavnici Mornarice Vojske Crne Gore.

Izvor:CG News

Najčitanije