26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Komnenović: SDP opet igra za DPS, ali ne mogu zakrpiti brod koji neumitno tone

SO Tivat

Redovna 11. sjednica Skupštine opštine Tivat, juče nije održana zbog nedostatka kvoruma. U skupštinskoj sali se, od ukupno 32, pojavilo samo 16 odbornika vladajuće koalicije građanskih listi Narod pobjeđuje, Bokeški forum i “Goran Božović – časno i odgovorno za bolji Tivat”.

Nije se pojavio jedini odbornik Socijaldemokratske partije (SDP) Aleksandar Đurović jer je ta partija prije desetak dana saopštila da uskraćuje manjinsku podršku koaliciji NP-BF-GB. Iako je i sam za vikend poručio da zbog odluka SDP-a da do daljnjeg ne učestvuje u radu lokalnog parlamenta neće doći na sjednicu, Đurović je juče Službi Skupštine poslao zvanično izjašnjenje da je “odsutan iz opravdanih razloga”, a isto je uradio i njegov kolega iz DPS Ivan Novosel. To zači da su njih dvojia, iako iz političkih razloga bojkotuju rad SO, ispunili formalan uslov da ipak dobiju odborničke nadoknade za ovu sjednicu.

Uz Đurovića, na sjednicu nije došla ni kompletna opozicija, koji čini ukupno 15 odbornika DPS, SD i HGI, pa je predsjednik SO Andrija Petković (BF) samo mogao konstatovati da nema kvoruma i da sjednica ne može biti održana. Prije toga on je ipak, konstatovao ostavku koju je na mjesto odbornika podnio Siniša Kusovac (DPS), tako da sada opozicija zvanično raspolaže sa ukupno 14 mandata. Petković je najavio da će novi termin zasjedanja lokalnog parlamenta biti određen na sastanku Kolegijuma predsjednika SO u narednih sedam dana.

Petković i predsjednik Opštine Tivat Željko Komnenović (NP) poručili su da bojkot opozicije i SDP-a neće dovesti do pada lokalne vlasti i najavili da imaju načina da se suprostave, kako su rekli, “organizivanoj i sinhronizovanoj akciji podgoričkih centrala stranaka bivšeg režima kojima nisu bitni interesi Tivta”.

“Vraćamo se dakle, na početak ove naše priče: ko je za Tivat, a ko za Podgoricu. Očigledno je da  je instrumentalizovan položaj lokalnih odbora nekih partija sa državnog nivoa, radi “više državne politike” DPS-a. Prema informacijama sa kojima raspolažem, to se prevenstveo odnosi na lokalni SDP koji uopšte nije bio za ovaj scenario, čak je većina odbora bila uzrdžana u odnosu na odluku Predsjedništva SDP da ta partija uskrati podršku našoj manjinskoj vlasti u Tivtu. I ovo dokazuje da centralističe stranke ne pristaju na gubljenje Tivta koa “krunksog dragulja” u političkom smislu.. Oni su se ovako stavili na raspolaganje bivšem crnogorskom režimu koji odbrojava svoje posljednje dana, a koliko im je to pametno, nisam siguran.”- kazao je Komnenović ocjenjujučli da je “očigledno da je Milo Đukanović dogovorio direktno sa vrhom SDP-a ovakav scenario.”

Željko Komnenović – foto Boka News

“Nije to ništa neočekivano i sad samo treba vidjeti ko je za Tivat, a ko za Podgoricu. Tivatske opozicione stranke, bez obzira na to koliko sa njima upravljala podgorička centrala, odnosno DPS, ne mogu da zakrpe sve rupe u brodu politike DPS koji neumitno tone.”- kazao je gradonačelnik ocjenjujući da SDP i opozicija ovim potezom “žele samo da nanesu štetu Tivtu i njegovijm građanima” blokirajući usvajanje značajnih odluka za svakodnevno funcionisanje Opštine, poput izmjena Statiuta lokalnih preduzeća, imenovanja njihovih novih rukovodilaca, ili usvajanja novog, jeftinijeg cjenovnika usluga većine vodosnabdijevanja i kanalizacije. Komnenović smatra da “nekome smetaju očigledni uspjesi aktelne uprave Tivta” koja je stabilizovala gradske finansije, vratila dugove i imala uspješnu glavnu turističku sezonu, te da je uskraćivanju podrške SDP-a lokalnoj vlasti “prethodila višednevna kampanja lažnih fejsbuk objava koje imaju svoj epilog pred Tužilaštvom, a kako bi nas iz građanskih listi, predstavili kao navodne nacionaliste.”

“To im se pokazalo kao potpuna pdmetačina i laž, ali su oni na taj način pripremali teren za ovaj scenario koji se sada odvija. Ipak, građanima poručujem  da su sve poluge i mehanizmi u rukama ove vlasti koja je legalno i legitimno izabrana na volji građana i da ovi organi imaju svoje nadležnosti definisane zakonima ove države, te da ćemo se u skladu sa time i ponašati. Nećemo sigurno dozvoliti da građani trpe zbog neodgovornosti opozicije i njihove sinhronizovane akcije odbrane  kriminalom stečenih miliona DPS-a i nećemo dozvoliti da se Podgorica i dalje pita u Tivtu, jer građani za to nisu glasali.”- poručio je Komnenović.

Ne sporeći da je bojkot legitimno politiičko sredstvo kojem su i oni ranije pribjegavali kada su bili opozicija, Petković je kazao da su u svemu najbitniji razlozi bojkota.

“DPS kao vodeća opoziciona partija i dalje se postavklja kao zaštitnik interesa krupnog kapitala i brani svoje finansijske interese u Tivtu. Meni je jako siumptomatično to da je do bojkota opozicije i SDP došlo upravo u momentu kada je ova lokalna vlast preduzela vrlo konktretne mjere i kada se sve više priča o tome da će PortoMontenegrio na kraju ipak morati da Ošptini Tivat vrati preko 7 miliona eura  koje je ta firma uskratila Tivćanima, zbog svojih kontroverznih aranžmana sa bivšom DPS-SDP vlašću. Definitiovno to što će krupni strani investitor morati da milione eura vrati u gradsku kasu, nekome ne odgovara i to je i početak i kraj ovog političkog scenarija koji se sada odvija u Tivtu.”- smatra Petković. Dodao je da su se “građanske liste već jednom izborile sa podgoričkim partijskim centralama, a to će i opet učiniti”.

Tivat – mikophotography montenegro

KONJEVIĆ “SLOMIO” TIVATSKI ODBOR DA BI MOGAO KOMITOVATI NA CETINJU?

Prema nezvaničnim informacijama na sjednici OO SDP Tivat na kojoj se u četvrtak veče odlučivalo hoće li OO prihvatiti ranije donešenu odluku Predsjedništva SDP da ta partija povuče podršku manjinskoj vlasti građankih listi, rezultat glasanja bio je 3 “za”, 6 uzrdžanih i 2 glasa “protiv”. To znači OO nije podržao odluku Predsjedništva, iako je dan ranije iz medijskog pula SDP saopšteno suprotno.

Potpredsjednik SDP Crne Gore i predsjednik OO u Tivtu Aleksandar Đurović nam je danas samo kratko rekao da nezvanična informacija o rezultatu glasanja koju nam je potvrdilo više izvora,”nije tačna”, kao i da nije tačno ni to da je kao odbornik, Skupštinskoj službi poslao izjašnjenje da je “opravdano odsutan” sa sjednice SO.

Naši izvori ističu da su u četvratk veče na sjednicu OO SDP u Tivtu došli predsjednik  te partije Raško Konjević, generalni sekrta Ivan Vujović i član GO Borislav Banović, sa ciljem da tivatske partijske kolege natjeraju da prihvate već donešenu odluku centrale.

“Objašnjeno nam je da SDP u Tivtu mora uskratiti podršku manjinskoj vlasti građanskih listi koje su u javnjosti već targetirane kao navodno prosrpke i nacionalističke, jer je to u interesu partije, da bi SDP i njeni funkcioneri mogli uvjerljivije nastupati na patriotsko-komitskim okupkljanijma i protestima na Cetinju proteklih dana i plasirati svoj politički narativ o ugroženosti Crne Gore i Crnogoraca.”- kazao nam je jedan od učesnika sastanka, dodajući da je Konjević nije želio da odgovori na više puta mu upućeno pitanje što će uskraćivanje podrške manjinskoj vlasti u Tivtu gdje je SDP zauzeo brojna mjesta po organima upravljanja lokalnim preduzećima i ustanovama, u konačnici značiti za lokalni odbor te partije i njegov politički rejting. Predsjednik SDP je navodno, tek nakon više puta ponovljenog insistiranja svojih stranačkih kolega iz Tivta da im odgovori da li se sreće sa liderom DPS Milom Đukanovićem, potvrdio da je to radio proteklih dana.

SDP TIVAT O GLASANJU – ODBORNIK BIO “OPRAVDANO” ODSUTAN SA SJEDNICE SO

Medijski pul SDP-a Vijestima je kazao da je na sjednici OO SDP Tivat od 14, bilo prisutno 10 članova tog tijela i da je njih 8 glasalo za prihvatanje odluke Predsjedništva, dvije je bilo uzdržano, a niko nije bio protiv.

Tvrde i da članovi OO nisu predsjedniku partije postavljali pitanja o tome kako će se ovaj potez odraziti na politički rejting SDP-ća u Tivtu, kao ni oko toga da li se Konjević sretao sa Đukanovićem. Indirektno su međutim, potvrdili da sje bilo siusreta lidera SDP i DPS.

„Susreti sa predsjednicima drugih političkih  partija i iz vlasti i iz opozicije su u svakom demo-kratskom društvu  dio političkog života, osim ako Vijesti, kao medijski koncern, ne  misle da je u pitanju neko krivično djelo. Ako je tako, onda bi predsjednici Vlade i Skupštine bili teško odgovorni zbog čestih sastanaka sa drugim predsjednicima političkih partija.“- poručili su iz Medijskog pula SDP.

Istakli su da nije licemjerno to što je njihovg odbornik u Tivtu najavio da neće prisustvovati sjednici SO jer je to odluka partije, da bi potom danas poslao izjašnjenje rukovodstvu SO da je „opravdano odsutan“.

„Jedino što bi moglo biti licemjerno je da predsjednik Opštine ne  podnosi ostavku zbog gubitka skupštinske većine koja ga je izabrala. Kao što nije bilo licemjerno da poslanici URA i Demokrata četiri godine primaju zarade, a ne dolaze na sjednice Skupštine Crne Gore, tako i odsustvo potpredsjednika Đurovića predstavlja samo vid njegovog i političkog djelovanja SDP Tivat. Sticaj okolnosti je da se naše političko djelovanje sada poklapa sa tadašnjim potezima URA i Demokrata, što potvrđuje da su ovakvi potezi već bili dio političkog života u Crnoj Gori.“- poručili su iz SDP-a.

Izvor:S.L.

Najčitanije