23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Konavle – “tajna plaža” Pasjača ovih dana veoma posjećena…

Nakon što je proglašena jednom od najljepših “tajnih plaža” u Evropi, ona više nije tako “skrivena”



Smještena podno surove litice, ušuškana uz jednu veću okapinu i manja udubljenja u kamenu, sa ogromnim stijenama odronjenim sa vertikalnog obronka, sa oblucima i pijeskom koje valovi ravnomjerno nanose i kad je plima i kad je oseka, plaža Pasjača kod sela Popovići u Konavlima ovih ljetnjih dana i ne izgleda kao skrovito „tajno mjesto“, idealno za ljubitelje divlje prirodne ljepote.

Tokom ovih vrelih dana brojni su posjetioci koji su poželjeli da se baš ovdje rashlade i da nađu svoj kutak za sjesti ili leći, ali je malo prirodne hladovine, te se snalaze na razne načine- neki se skrivaju u obližnjoj plitkoj pećini punoj ogromnih stijena, drugi sobom donose suncobrane i stolice, stavljaju mokrer peškire na glavu, a treći ne izlaze iz vode. Ima ih svih generacija, parova, porodica, grupa, najviše Francuza, Čeha, Slovaka, ali i domaćih. I dok sunce lagano putuje ka zapadu, priliv novih posjetilaca je jednako intenzivan. Mogu se sa plaže vidjeti kako u kolonama silaze strmom stazom ka moru.

Plaža Pasjača – foto M.D.P Boka News

Tako sada ova plaža, koju je specijalizovani internetski portal European Best Destinations, 2019. godine proglasio najboljom evropskom plažom, u britanskom “The Times”-u 2022. godine je zauzela visoko šesto mjesto među “25 najboljih tajnih plaža u Europi”, a ugledni magazin “Vogue” je izdvojio među 11 najljepših plaža Europe, nije više toliko “tajnovita” tokom ljeta. Medijska popularizacija uticala je i na povećanu posjećenost, te Pasjača i nije više tako “skrivena plaža”.

Zbog toga oni koji traže mir i izbjegavaju gužvu, radije dolaze u ranim jutarnjim satima, ili ostaju uživajući u zalasku sunca. Među automobilima i motorima ima i onih hercegnovskih registracija- ljudi iz susjednoga grada u Crnoj Gori rado dolaze na ovo mjesto. Ima i onih istinskih zaljubljenika u Pasjaču, koji čekaju ranu jesen ili proljeće, kada je more hladnije, nema gužve, a boje i mirisi mora su intenzivniji.

Plaža Pasjača – foto M.D.P Boka News

Do plaže koja je udaljena deset minuta vožnje od Cavtata i 30 minuta od Dubrovnika, silazi se od parkirališta (pored fudbalskog igrališta) uređenom betoniranom stazom, koja je na kritičnim mjestima zaštićena ogradom. Stazu dugu oko 250 metara ka Pasjači su uredili mještani. Plaža je rezultat interakcije čovjeka i prirode. Na info tabli jasno stoji upozorenje o mogućem odronu kamenja, te da na plažu svako ide na sopstvenu odgovornost.

Plaža Pasjača – foto M.D.P Boka News

Priča se da je nastala od kamenja koje je ostavljeno na obali prilikom probijanja tunela do mora 1955. godine. Izloženo stalnom djelovanju valova, kamenje se postepeno pretvorilo u pijesak, formirajući obalu. Tako je nastala Pasjača. S obzirom da valovi stalno odnose pijesak u dubinu, starosjedioci  u kontinuitetu decenijama već donose novi kamen koji se ponovo pretvara u oblutke i pijesak, formirajući obalu i održavajući tradiciju očuvanja ove divlje ljepote.

 /M.D.P./

Najčitanije