29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Nove ankete: Trump u prednosti pred Bidenom

Tramp i Biden – Foto: Brendan McDermid/Elizabeth Frantz / REUTERS

Republikanski kandidat Donald Trump uspostavio je znatnu prednost nad demokratskim predsjednikom Joeom Bidenom u utrci za Bijelu kuću nakon debate dvojice kandidata prošloga tjedna, pokazuju odvojene ankete koje su u srijedu objavili New York Times i Wall Street Journal.

Anketa New York Timesa i Siena Collegea pokazala je da republikanac Donald Trump gradi prednost od 6 postotnih bodova – 49 prema 43 posto – nad Bidenom, demokratom, među registriranim biračima za koje Times smatra da će vjerojatno glasati na izborima 5. studenoga.

To je najveće Trumpovo vodstvo u anketi Timesa/Siene od 2015., kada je vodio kampanju uoči svoje pobjede na predsjedničkim izborima 2016. Među svim registriranim glasačima u anketi Trump je vodio s 9 bodova.

Anketa Wall Street Journala pokazala je da Trump ima 6 bodova prednosti nad Bidenom, u usporedbi s 2 boda prednosti u anketi koju je Journal proveo u veljači.

U obje ankete, koje su provedene u cijeloj zemlji, ispitanici su primijetili da je Bidenova dob težak uteg za njegovu kandidaturu.

Oko 80 posto ispitanika u anketi časopisa Wall Steet Journal, koja je anketirala 1500 registriranih birača od 29. juna do 2. jula, reklo je da je 81-godišnji Biden prestar da bi se kandidirao za drugi mandat.

 Ta je anketa imala marginu pogreške od 2,5 postotnih bodova.

Anketa NewYork Timesa, koja je ispitala 1532 registrirana birača od 28. lipnja do 2. srpnja, pokazala je da veliki dijelovi svake demografske skupine, uključujući afroameričke birače i one koji su rekli da bi i dalje glasali za njega, vide Bidena kao “jednostavno prestarog da bude učinkovit predsjednik”.

Ta je anketa imala marginu pogreške od 2,8 bodova za registrirane birače.

Bidenov nastup u debati prošlog četvrtka protiv Trumpa (78) izazvao je zabrinutost među demokratima o njegovoj budućnosti kao njihovog predsjedničkog kandidata.

Anketa Reutersa/Ipsosa provedena od 1. do 2. jula pokazala je da su Trump i Biden izjednačeni među registriranim glasačima s potporom od 40 posto svaki. Ta je anketa pokazala također kako jedan od tri demokrata vjeruje da bi Biden trebao odustati od utrke.

Biden je obećao da će ostati u predsjedničkoj utrci 2024. tijekom razgovora s predizbornim osobljem u srijedu i pokušao uvjeriti čelne demokrate na Capitol Hillu da je sposoban za ponovni izbor, unatoč njegovom lošem nastupu u tv debati prošlog tjedna.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije