25 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert „Džez za djecu“ u Herceg Novom – mališanima džez više nije nepoznanica

Jazz HN

Dvorana Park ispunjena do poslednjeg mjesta, pjesma i igra predškolaca i osnovaca uz muziku i priču članova Beogradskog džez benda, potvrdili su da je projekat poput koncerta „Džez za djecu“ veoma značajan i potreban u uspješnom kulturnom razvoju najmlađih.

Drugu godinu za redom, male Novljanke i Novljani imali su mogućnost da čuju sasvim drugačiju priču o džezu i uživaju u interaktivnom edukativnom muzičkom času.
Povodom obilježavanja mjeseca džeza u Crnoj Gori i u susret Međunarodnom danu džeza – 30. april, u Herceg Novom se održava koncert „Džez za djecu“, kao jedan od programa tradicionalnog festivala Jazz bay, ističe organizatorka, direktorica NVO Jazz bay, Nada Karadžić.

„Našoj djeci želimo da predstavimo poseban muzički pravac i približimo džez na pravi način. Program je zamišljen kao zabavno-edukativni muzički čas jer će džez pjevačica Ljiljana Sađil i pjevati i pričati sa djecom te na taj način ostvariti interaktivnu nastavu. Naš projekat su podržale direktorice vrtića i svih osnovnih škola i na tome im zahvaljujem. Ciljna grupa su djeca starijeg predškolskog i školskog uzrasta do šestog razreda, a svi oni će sa današnjeg koncerta poći sa novim znanjem i džez im više neće biti nepoznanica. Moja želja je da ovaj projekat narednih godina bude uvršten u školski kalendar jer je riječ o veoma edukativnom programu. Smatram da će ga podržati i Ministarstvo kulture i medija, te da će ovakvi koncerti biti održavani naredne godine i u gradovima na sjeveru države“, kazala je Karadžić.

Za podršku održavanju koncerta „Džez za djecu“, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i Opština Herceg Novi su dobili gromoglasan aplauz na početku današnjeg programa. Sekretarka Ana Zambelić Pištalo istakla je da je njihova misija da budu podrška mladima u Herceg Novom i oslonac njihovom kulturnom razvoju.

Jazz HN

„Upravo zbog toga, kroz različite aktivnosti i budžetske linije, djeci i mladima pružamo sveobuhvatnu podršku, a koncert kao što je „Džez za djecu“ je samo jedan od takvih programa. Djeci i mladima danas su dostupni različiti sadržaji i sigurno da se služe različitim medijima, ali ako im pokažete nešto novo, priredimo im programe shodno njihovom uzrastu, oni će prepoznati vrijednost i znati da cijene pravu umjetnost. Herceg Novi jeste grad kulture i jeste grad po mjeri djeteta, a naš cilj je da doprinesemo da tako bude i dalje. Danas je to ljubav prema džezu, već u ponedeljak pripremamo nove sadržaje za mlade u našem gradu“, kazala je sekretarka Zambelić Pištalo.

Gdje god da nastupaju, reakcija djece je izuzetno dobra, ističe džez pjevačica i narator, Ljiljana Sađil, članica Beogradskog džez benda.

„Trudimo se da program prilagodimo uzrastu djece, ako je riječ o prvačićima, koristimo više muzike, nema razloga da držimo predavanja o stilovima. Sinoć su u Kotoru djeca igrala, pjevala, tapšala. Prošle godine je u Herceg Novom bilo odlično, potom su uslijedili koncerti u Tivtu i Budvi i svuda je bilo iznenađujuće koliko djeca lako prilaze ovom muzičkom žanru, podrazumijeva im se, nije kao kod odraslih jer odrasli prave filozofiju od džeza. Kod djece je to spontano i veselo. Lično sam prisustvovala činu kada je dječak, nakon našeg koncerta kazao djedu da mu kupi saksofon. I to je predivno. Onda, recimo djeca u Banja Luci su nam se pridružila na bini da probaju bubnjeve i sviraju klavir. Ovo je zaista nešto izuzetno i vjerujem da sijemo sjeme iz kojeg će se roditi i novi muzičari“, kazala je Sađil.

Na sceni su, uz Ljiljanu Sađil bili i ostali članovi Beogradskog džez benda – Ivan Radivojević (truba), Ivan Ilić (trombon), Aleksandar Jaćimović (saksofon), Milovan Paunović (piano), Branko Marković (kontrabas) i Miloš Grbatinić (bubnjevi).

Organizator programa Džez za djecu je NVO Jazz bay uz podršku Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, JUK Herceg fest i RTHN.

Najčitanije