15 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert u Kotoru povodom Tripundanskih svečanosti

Katedrala Svetog Tripuna – foto Boka News

KotorArt Trio, koji čine izuzetni umjetnici Ratimir Martinović (klavir), Aleksandar Tasić (klarinet) i Dmitrii Prokofiev (violončelo), održaće koncert u Kotoru, u Katedrali Sv. Tripuna, u petak 07. februara, sa početkom u 19 sati.

Ulaz je slobodan a koncert je organizovan od strane Bokeljske mornarice i Festivala KotorArt, u okviru Tripundanskih svečanosti.

Koncert kamerne muzike, na inicijativu umjetnika, posvećen je nedavno preminulom kotorskom župniku, don Antonu Belanu.

„Svirati u Kotoru za mene je uvijek posebno iskustvo. Ovog puta naročito jer smo opet okupljeni u kamernom sastavu koji je od početaka imao ideju da izvrsnošću promoviše festival i grad, i što će od sada, u malo izmijenjenom sastavu, intenzivnije činiti van naših granica. Takođe, sasvim poseban ton ovom koncertu daje posveta don Tonćiju koji nas je prerano napustio. On je jedan od malobrojnih koji je nosio toliko epiteta pravog Bokelja. Njegov odlazak je veliki gubitak ne samo za Crkvu, porodicu i sve koji su ga poznavali već i za Boku kakvu su on i još nekolicina drugih čuvali svojim posvećenim životnim primjerima. Svih ovih godina bio je podrška našim naporima i na tome ćemo mu uvijek biti zahvalni. Nedostajaće nam taj blagi, obrazovani, duhoviti, pitomi čovjek, pravi primjer Bokelja,  u svom najljepšem značenju“- izjavio je Ratimir Martinović, pijanista i direktor KotorArta.

Don Anton Belan na promociji knige

Don Tonći bio je dugogodišnji generalni vikar Kotorske biskupije, vrsni poznavalac istorije i nezaobilazni sagovornik mnogih istraživača bokeljskih tema.

Svetost nije ekskluzivitet! Ona pripada svima. Svaki čovjek, ama baš svaki, tu svetost postiže na svoj, vlasiti način, ako to želi. – podsjećao je don Tonći prilikom brojnih vjerskh praznika, uvijek pozivajući ljude na mir, toleranciju, zajedništvo, humanost, molitvu, ljubav i praštanje.

Budući da je ovo godina u kojoj se slavi 250 godina od rođenja jedinstvenog umjetnika, Ludviga van Betovena /L. v. Beethoven/ na repertoaru tria će se naći i Trio ovog kompozitora, komponovan 1797. godine iz opusa 11 u B duru.  Pored Betovenovog, umjetnici će izvesti i tria Bramsa i Glinke.

Najčitanije