23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncert “Venecija u Kotoru”

Venecija u Kotoru

U Katedrali Sv. Tripuna u Kotoru održaće se koncert pod nazivom Venecija u Kotoru, u utorak, 30. aprila, kao najava za festival rane muzike Tollite portas, čije je prvo izdanje planirano za oktobar ove godine.

Troje internacionalnih umjetnika: Iana Djakova, mecosopran, Marina Bjelova, teorba, i Ivan Velikanov, kornet i orgulje, predstaviće raznovrstan opus venecijanskih kompozitora iz perioda od 16. do 18. vijeka, među kojima su djela Monteverdija, Legrencija, Pićinija, Gabrijelija, Šica, Vivaldija i drugih istaknutih stvaralaca.

Budući da Crnoj Gori nedostaje manifestacija posvećena ranoj muzici, festival Tollite portas se fokusira upravo na oživljavanje i promociju rane muzike u rasponu srednjeg vijeka od ranog baroka, a u prvom redu muzike sakralnog karaktera. U fokusu ovog festivala na poseban način će biti muzika koja je nastala ili se izvodila u Kotoru, kao i kulturalne veze koje su u prošlosti Kotor povezivale s ostatkom Evrope. Prvo izdanje festivala Tollite Portas biće održano tokom oktobra, i ponudit će domaćoj i stranoj publici jedinstveni umjetnički doživljaj. Više detalja o ideji, konceptu, programu i učesnicima biće objavljeno u narednom periodu.

Početak koncerta Venecija u Kotoru je u 20 časova, a ulaz je slobodan. Koproducenti koncerta su Kotorska biskupija i Međunarodni festival KotorArt.

Najčitanije