20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Koncesionara za aerodrome biraće nova komisija

Aerodrom Tivat – Foto Boka News

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva (MSP) formiralo je novu tendersku komisiju za postupak davanja koncesije za korišćenje aerodroma Podgorica i Tivat, koju čini 13 članova.

– Predsjednik komisije je potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku Nik Đeljošaj, a među članovima su ministar saobraćaja i pomorstva Filip Radulović i državni sekretar u Ministarstvu saobraćaja i pomorstva Pavle Tripković. Takođe, komisiju čine predstavnici Ministarstva saobraćaja i pomorstva, Ministarstva finansija, Ministarstva prostornog
planiranja, urbanizma i državne imovine, zaštitnica imovinsko-pravnih interesa, predstavnik Ministarstva odbrane, predstavnik Zajednice opština Crne Gore i savjetnica predsjednika Vlade za ekonomsku politiku – precizirali su Danu iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva.

Vlada je formirala komisiju mjesec dana nakon što je dala saglasnost za nastavak pregovora između MSP i Međunarodne finansijske korporacije (IFC) u vezi nastavka druge faze tendera za davanje koncesije na aerodrome.

Tender za davanje aerodroma pod koncesiju raspisan je krajem 2019. godine, završen je pretkvalifikacioni postupak i u igri za davanje koncesije su ostale tri kompanije, tj. tri ponuđača. To su Corporacion America Airports, Incheon International Airport i francusko-turski konzor-cijum koji čine Aeroports de Paris (ADP) i TAV. Tenderom je predviđena uplata avansa od minimum 100 mil EUR, investicije od 200 miliona i 15% od profita oba aerodroma.

Iz MSP-a su nam kazali da će jedan od zadataka komisije biti da definiše uslove za nastavak saradnje sa IFC-om, kao i da će biti u obavezi da pošalje zvanične zahtjeve kompanijama koje su kvalifikovane za koncesiju.

– U skladu sa tačkom 9.3 Koncesionog akta za davanje aerodroma Podgorica i Tivat, rok za dostavljanje ponuda kvalifikovanih ponuđača je 60 dana – precizirali su iz ministarstva.

IFC, konsultant tokom prve faze, dobio je od države 410.000 EUR. To se odnosi na period saradnje od februara 2018. do februara 2021. godine. Druga faza tendera, kako je ranije pojašnjeno iz MSP-a, podrazumijeva opis konteksta projekta, kriterijume koji će se koristiti radi ocjene ponuda, dokumentaciju koju ponuđači moraju da podnesu kao dokaz o ispunjavanju kriterijuma i dinamiku tenderskog postupka.

– Ponude dostavljene kao odgovor na poziv moraju da sadrže sve elemente definisane pozivom za sprovođenje aktivnosti koje su predmet koncesije. Ponude, takođe, moraju da sadrže obezbjeđenje ponude, u formi koja je prihvatljiva ministarstvu – navedeno je u informaciji u vezi sa nastavkom druge faze tendera za projekat koncesije koja je usvojena na sjednici Vlade krajem januara.

Tri ponuđača su krajem oktobra 2021. godine tadašnjim članovima vlade Zdravka Krivokapića predstavili planove u slučaju da dobiju koncesiju.

Uskoro izbor novog odbora direktora

Iz MSP-a su Danu kazali da se uskoro očekuje predlog za imenovanje novog Odbora direktora Aerodroma Crne Gore.

– Na javni poziv za dva člana Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, koji je trajao do 1. februara, prijavio se 21 kandidat. Od tog broja njih 20 je iz Crne Gore, a jedan iz Srbije. U međuvremenu napravljen je uži izbor kandidata i očekuje se skoriji predlog za imenovanje novog odbora direktora – naveli su iz MSP-a.

Upitani su i da li koncesija omogućava kompaniji ToMontenegro da dobije bolje uslove ako dođe do izdavanja aerodroma u zakup.

– Ugovorom o koncesiji nije definisan status nacionalnog avioprevoznika. To znači da će za Air Montenegro važiti isti uslovi kao i za druge avioprevoznike – kazali su iz MSP-a.

Prema najavama za predstojeću sezonu, očekuje se rekordan broj putnika na aerodromu Podgorica.

– Pored nacionalnog avioprevoznika, koji je najavio nove rute za ljetnju sezonu (Podgorica-Minhen, Podgorica-Baku, Tivat-Izmir, i Ostravu), postoje najave i za dolazak novih aviokompanija – kazali su iz ministarstva.

Izvor:Dan

Najčitanije